Het verenigd veld is een driedimensionaal coach- en analysemodel waarin Robert Dilts 3 bestaande NLP onderwerpen combineert, namelijk:
Waarneemposities.
Tijdlijn
Logische niveaus

verenigd veld


Het verenigd veld geeft op een nieuwe manier inzicht in onze voorkeur van denken met betrekking tot de waarneemposities, tijdlijn en logische niveaus. Volgens Robert Dilts komen problemen voort uit een gebrek aan evenwicht hierin. Dit model stelt je in staat te bepalen welke elementen een te groot gewicht hebben gekregen en welke minder of niet vertegenwoordigd zijn.

Sommige mensen zullen bijvoorbeeld te veel nadruk op het verleden leggen en laten hun leven hierdoor te veel beïnvloeden. Anderen bevinden zich misschien te vaak in de eerste waarneempositie en houden daardoor weinig rekening met gezichtspunten van anderen. Weer anderen leggen misschien te veel de nadruk op het niveau van omgeving en gedrag en besteden weinig aandacht aan hun waarden, identiteit en missie.

Het verenigd veld biedt je de mogelijkheid om deze zaken op te sporen om meer flexibiliteit en mogelijkheden te creëren. Het is een diagnostisch instrument van onschatbare waarde en kan op verschillende manieren worden toegepast.