Onbewust nemen we vele malen meer waar dan we bewust registreren. Bewust kunnen we ongeveer 7 eenheden informatie per seconde waarnemen (tussen de 5 en 9 zie artikel George Miller), terwijl er miljoenen eenheden informatie op ons afkomen. Het is niet mogelijk om alle informatie tegelijkertijd waar te nemen. We moeten dus informatie filteren, we moeten informatie weglaten (NLP communicatie model).

Waar we onze focus op richten heeft onze aandacht, dat nemen we waar. Dat sluit meteen informatie uit. Wanneer je je aandacht bijvoorbeeld op één specifiek lichaamsdeel van een persoon richt (bijvoorbeeld het gezicht) dan verlies je het contact met de rest van zijn lichaam. Het bewustzijn neemt enkel het gezicht van die persoon waar. Dit noemen we tunnelvisie (in focus).

Een andere wijze van waarnemen, is perifere visie (uit focus). Je richt je focus op een onderdeel met behoud van contact met het geheel. Zo focus je bijvoorbeeld op het gezicht van een persoon maar je blijft je bewust van de rest van zijn lichaam en de omgeving.

Tunnelvisie

Het bewust waarnemen van één object (onderdeel) waarbij het contact met de omgeving verdwijnt. Vergelijk dit met de telelens (zoom in) waarbij je één element uit een omgeving naar voren haalt.

Perifere visie

Perifere visie wordt ook wel meervoudige waarneming genoemd. Het bewust waarnemen van één object (onderdeel) met behoud van contact met de omgeving. Vergelijk dit met de groothoeklens (zoom out) met een brandpunt waarop je de focus scherp houdt (bewust van het hele veld).

Stuur me dit artikel per email in PDF formaat


Voornaam
Verkeerde invoer
Achternaam
Verkeerde invoer
Emailadres *
Het emailadres is onjuist of nog niet ingevuld.