Perifere visie wordt ook wel meervoudige waarneming genoemd. Je richt je focus op een onderdeel met behoud van contact met het geheel.

Er is een groot verschil tussen de hoeveelheid informatie die we bewust waarnemen en onbewust waarnemen. Onbewust nemen we vele malen meer waar dan we bewust registreren. Bewust kunnen we ongeveer 7 eenheden informatie per seconde waarnemen (tussen de 5 en 9 eenheden), terwijl er vele malen meer informatie op onze zintuigen afkomt.

Waar je je focus op richt heeft je aandacht, dat neem je waar. Daarmee sluit je dus ook informatie uit. Wanneer je je aandacht bijvoorbeeld op het gezicht van een persoon richt, verlies je het contact met de rest van zijn lichaam. Dit noemen we tunnelvisie (in focus).

Een andere wijze van waarnemen, is perifere visie (uit focus). Je richt je focus op een bepaald onderdeel met behoud van contact met het geheel. Zo focus je je bijvoorbeeld op het gezicht van een persoon maar je blijft je bewust van de rest van zijn lichaam en de omgeving..

Tunnelvisie

Het bewust waarnemen van één object (onderdeel) waarbij het contact met de omgeving verdwijnt. Vergelijk dit met de telelens (zoom in) waarbij je één element uit een omgeving naar voren haalt.

Perifere visie

Het bewust waarnemen van één object (onderdeel) met behoud van contact met de omgeving. Vergelijk dit met de groothoeklens (zoom out) met een brandpunt waarop je de focus scherp houdt (bewust van het hele veld).