Overtuigingen

Overtuigingen zijn conclusies, getrokken uit ervaringen en gebeurtenissen. Overtuigingen zijn generalisaties en zijn gekoppeld aan onze waarden. We geloven dat onze overtuigingen waar zijn.

Een overtuiging werkt als een self-fulfilling prophecy. (een zichzelf waarmakende voorspelling).

Voorbeelden van overtuigingen: Ik kan niet spreken voor groepen, mensen zijn niet te vertrouwen, melk drinken is gezond, ik kan goed organiseren, ik ben sportief.. etc

Overtuigingen sturen je interne representaties en daardoor je gedrag en resultaten. We spreken van bekrachtigende overtuigingen als deze een positieve invloed op je potentieel en je mogelijkheden hebben. Beperkende overtuigingen zorgen ervoor dat je je potentieel niet volledig benut, ze beperken je mogelijkheden en resultaten.

Voorbeeld: Wanneer je gelooft dat je niet creatief bent (Overtuiging), zal dat je Potentieel niet tot bloei brengen, en zul je niet snel tot Actie overgaan wanneer je op je creativiteit wordt aangesproken en zul je niet het beste Resultaat bereiken. Zie je wel, ik ben ook niet creatief!, zeg je dan tegen jezelf.

Als je denkt dat je iets niet kunt, heb je gelijk,
Als je denkt dat je iets wel kunt, heb je ook gelijk!Veranderen overtuigingen

Een excuus is vaak niets meer dan
een beperkende overtuiging

Met behulp van de NLP techniek Veranderen van overtuigingen, kun je overtuigingen veranderen met behulp van submodaliteiten.