John Thomas Grinder (Detroit, Michigan, 10 januari 1940)

John Grinder is een Amerikaanse NLP trainer, linguïst en onderzoeker die samen met Richard Bandler de methodiek Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) ontwikkelde.

John GrinderGrinder studeerde aan het begin van de jaren '60 anglistiek aan de Universiteit van Californië, Santa Cruz (UCSC). Daar, maar ook later in zijn academische carrière, werkte hij aan Noam Chomsky's transformationele grammatica, met als specialisme zinsopbouw.

Aan het begin van de jaren zeventig werkte Grinder in het laboratorium van George A. Miller aan de Rockefeller Universiteit in New York City toen hij werd benoemd tot assistent-professor in de linguïstiek aan de UCSC.

In 1972 werd hij daar benaderd door de psychologie student Richard Bandler, die leiding gaf aan een studiegroep Gestalttherapie, om eraan deel te nemen als supervisor. Bandler had veel tijd gestoken in het uitschrijven van opnames van Fritz Perls, een van de grondleggers van de Gestalttherapie. En passant had hij Gestalttherapie geleerd. Zo begonnen ze samen in eerste instantie vooral de non-verbale communicatie te onderzoeken.

Na Fritz Perls volgde de gezinstherapeut Virginia Satir, en later de hypnosewetenschapper in de psychologie Milton H. Erickson. Grinder en Bandler modelleerden de verschillende cognitieve gedragspatronen van deze therapeuten en publiceerden dit in The Structure of Magic Volumes I & II (1975, 1976), Patterns of the Hypnotic Techniques van Milton H. Erickson, Volumes I & II (1975, 1977) en Changing With Families (1976).

Bekijk zijn video of lees meer over John Grinder op zijn website.