Noam Chomsky | Taalkunde | Filosoof

Avram Noam Chomsky (Philadelphia - Pennsylvania, 7 december 1928)

Noam Chomsky is een Amerikaans taalkundige, filosoof, mediacriticus en hoogleraar taalkunde aan het Massachusetts Institute of Technology. Als grondlegger van de generatieve taalkunde is hij een van de invloedrijkste taalwetenschappers van de 20e eeuw.

Noam Chomsky Kern van Chomsky's taalkunde is de hypothese van de universele grammatica: een aangeboren taalvermogen dat alle mensen delen en dat de overeenkomsten tussen menselijke talen verklaart. Chomsky's taalkunde is rationalistisch (in tegenstelling tot empiristisch). Zijn inzichten betekende de doodklap voor de behavioristische taalkunde en een stimulans voor de cognitiewetenschappen.

NLP

Het werk van Noam Chomsky is gebruikt door Bandler en Grinder bij de ontwikkeling van NLP. Op het gebied van taal introduceerde Noam Chomsky de termen dieptestructuur en oppervlaktestructuur. Volgens Chomsky zijn gedachtes, concepten en ideeën dieptestructuren die niet gerelateerd zijn aan een bepaalde taal, maar kunnen worden uitgedrukt doormiddel van taal (oppervlaktestructuur).

Volgens Bandler en Grinder gaat er bij de transformatie van dieptestructuur naar oppervlaktestructuur informatie verloren door middel van generalisatie, weglating en vervorming. Hieruit kan worden afgeleid dat de modellen die de mens van de wereld maakt door middel van taal slechts representaties zijn en niet de wereld zelf.

Vervolgens heeft de theorie van transformationele grammatica van Chomsky ook impact op het feit dat er meerdere niveaus zijn van dieptestructuren (zie logische niveaus).

Bekijk een video of lees meer over Noam Chomsky op zijn website.Abcoude Amsterdam - Utrecht

Abcoude Amsterdam Utrecht


Onze NLP trainingen in de regio Amsterdam - Utrecht verzorgen we vanuit onze landelijke locatie Anna Haen in Abcoude

Introductieavond
do 13 april

Alkmaar Den Helder - Haarlem

Alkmaar


In Noord-Holland geven we onze NLP trainingen in het boutique hotel Fallon in Alkmaar in het Westerpark vlakbij het centrum

Introductieavond
do 20 april

Arnhem Arnhem - Nijmegen

NLP in Papendal Arnhem Nijmegen


In Gelderland in de regio Arnhem - Nijmegen verzorgen we onze NLP opleidingen in topsport centrum Papendal

Introductieavond
do 6 april

Rotterdam Rotterdam - Den Haag

Training Rotterdam


Onze opleidingen NLP in Zuid-Holland verzorgen we vanuit Lommerrijk (Hillegersberg) gelegen aan de Bergse Plas

Introductieavond
do 13 april

Vught Den Bosch - Eindhoven

Vught, omgeving Eindhoven Den Bosch


In Noord Brabant in de regio Den Bosch - Eindhoven geven we onze NLP cursussen en in Huize Bergen in Vught

Introductieavond
do 20 april