Richard Wayne Bandler (New Jersey, 24 februari 1950)

Richard Bandler is een Amerikaanse NLP trainer, schrijver en onderzoeker die samen met John Grinder de methodiek Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) ontwikkelde.

Richard Bandler Bandler groeide op in Sunnyvale Californië in wat nu Silicon Valley is.

Hij begon zijn studie met wiskunde en behaalde uiteindelijk zijn bachelorsgraad filosofie en psychologie (1973) aan de Universiteit van Californië in Santa Cruz (UCSC) en zijn master in psychologie aan het Lone Mountain College in San Francisco (1975).

In 1972 werd hij uitgenodigd door Robert S. Spitzer, uitgever van Science and Behavior Books, om mee te helpen het boek The Gestalt Approach van de grondlegger van de gestalttherapie, Fritz Perls, te bewerken. Ook woonde hij trainingen bij van Virginia Satir, een befaamde gezinstherapeute. Hij leerde John Grinder (professor in de linguïstiek) kennen, die hem begeleidde bij het geven van workshops gestalttherapie aan de UCSC.

Bandler en Grinder kozen mensen uit als model die in hun vakgebied een voorbeeld waren, om uit te vinden wat zij anders deden dan anderen. Deze methode noemde hij modelleren.

Tot de gemodelleerde personen behoorden Fritz Perls, Virginia Satir, Gregory Bateson (een bekende antroposoof), Milton H. Erickson (hypnotherapeut en psychiater), Moshe Feldenkrais (fysicus en neurofysioloog) en Linus Pauling (scheikundige).

Later modelleerde hij in India, Afrika en Mexico ook yogi's en sjamanen en ontwikkelde modellen zoals Design Human Engineering, Shamanistic Engineering en Neuro Hypnotic Repatterning.

Lees meer over Richard Bandler op zijn website.