Blog

Misschien ken je iemand met de diagnose: Asperger, MCDD, PDD-NOS of "klassiek" autisme. Al deze diagnoses vallen onder de verzamelnaam "Autisme", al noemen we het tegenwoordig liever ASS, een Autisme Spectrum Stoornis.

Autisme is een variant in de sociale ontwikkeling die zich kenmerkt door een over- of ondergevoeligheid voor prikkels. Dat kan geluid zijn, en/of licht, beelden, geuren, gevoel.

Door onderzoek te doen bij de grote online boekhandels hebben we een TOP 5 van de meest gelezen NLP boeken gemaakt. Je ongekende vermogens van Anthony Robbins staat al jaren lang op de eerste plaats in deze lijst.

Je kent het vast wel. Je vertelt enthousiast over een idee dat je hebt en de ander antwoordt: "Ik vind het een fantastisch idee ... maar ..."

Het was 1978. In de 4e klas (groep 6) van de basisschool werd een songfestival georganiseerd! Ik had in die tijd zangles en had "Do-re-mi" uit the Sound of Music vaak geoefend. Zelfvertrouwen had ik wel. Toen ik daar eenmaal stond terwijl 'de hele school' keek voelde het ineens een stuk minder comfortabel. Ik werd knalrood, wist niet hoe ik erbij moest staan (iedereen kéék) en voelde me enorm opgelaten. Ik heb het lied wel uitgezongen.

Als ik aan dat songfestival terugdenk, en mezelf weer daar weer zie staan, kan ik het gevoel wéér voelen ... het gevoel van schaamte.

Het pygmalion effect In de jaren zestig voerde psycholoog Robert Rosenthal een bijzonder experiment uit. Hij nam intelligentietesten af bij leerlingen, maar vervalste de uitkomsten willekeurig. Van de ene klas werd vooraf gezegd dat ze een laag IQ hadden, van de andere klas werd vooraf verteld dat de leerlingen een hoog IQ hadden. In werkelijkheid was het IQ in beide klassen gelijk.

Uitleg over NLP door NLP ontwikkelaar Robert Dilts.

metafoor twee wolven.jpg Een oude indiaan vertelde zijn kleinkinderen over het leven. Hij zei op een gegeven moment:

Er is een strijd gaande in me. Het is een verschrikkelijk gevecht tussen twee wolven. De ene wolf vertegenwoordigt angst, schaamte, superioriteit, schuld, woede, afgunst, zelfmedelijden, schuldgevoel, leugens en trots.

Een prachtige en inspirerende video van RSA Animate over hoe we onze kinderen in deze eeuw nog opleiden via oude overtuigingen over de 'wereld'. Een filmpje dat mij in ieder geval weer aan het denken heeft gezet.

Godenkind Deze week heb ik het boek Godenkind van Olette Luitwieler gelezen. Ik had het boek voor Marlies gekocht en ik ben er eerst zelf in gaan lezen. Het boek boeide me direct.

Het boek gaat over een jongen van 15 jaar die niet meer praat. Zijn moeder gaat met hem van hulpverlener naar hulpverlener om te onderzoeken wat er toch mis met hem is. Zij vindt hem namelijk 'niet normaal' en een diagnose zou kunnen helpen om hem te begrijpen.

Het boek is geschreven door de ogen van de jongen. De jongen beschrijft hoe hij met de wereld omgaat en hoe alle mensen om hem heen poppenkast spelen. Hij begrijpt niet dat mensen hem 'niet normaal’ vinden, hij vindt die mensen namelijk niet normaal, niet echt.

Geven en nemen: 50% - 50% in een relatie? Een onderzoek van psycholoog Ari Väänänen heeft uitgewezen dat in een relatie ‘geven en nemen’ niet in balans hoeft te zijn om een gelukkige relatie te ervaren. Veel vrouwen voelen zich er zelfs beter bij steun te geven dan te krijgen.

De conclusie dat het ‘dus’ gezonder is voor vrouwen om meer te geven dan te ontvangen is in mijn ogen opmerkelijk.

Door het gebruik van taal beïnvloeden we de structuur van de interne representatie van de ander elk moment. De luisteraar of lezer geeft betekenis aan onze woorden en creëert daarmee zijn eigen interne beleving (beelden, geluiden, gevoelens, smaak, geur en de interne dialoog, zie het NLP communicatie model). Door andere woorden te kiezen, creëren we een andere interne representatie bij de luisteraar.

Als je toch de hele dag iedereen (inclusief jezelf) beïnvloedt via jouw woorden, kun je dan niet beter bekrachtigend beïnvloeden dan beperkend?

papagaai - backtrack frame Binnen NLP gebruiken we de term backtrack frame. Je kunt backtracking zien als ‘papegaaien’, zonder het oordeel dat dat niet juist is. Het is namelijk natuurlijk en uiterst effectief om in rapport te blijven.

Backtracking is het herhalen van de verbale boodschap van de ander, zonder deze te vervormen naar je eigen wereldmodel. Je gebruikt exact zijn of haar woorden.

Stel, iemand zegt tegen jou: “Ik voel me op mijn werk niet belangrijk, mijn werkgever vraagt nooit naar mijn mening en dat frustreert me.”

Soms in het handig (bijvoorbeeld in coaching) om een uitspraak te herhalen om er vervolgens op door te gaan.

Jouw reactie kan zijn: “Als ik je goed begrijp, kun je je mening niet naar voren brengen op je werk, je bent voor je baas niet belangrijk en dat maakt je boos.”

You CAN change the past Mijn vorige blog heeft als titel "You can’t change the past". Maar is dat wel waar?

Dat ligt er aan hoe je naar het verleden kijkt. Zie je het verleden als een gegeven dat het allemaal al is gebeurd en dat er niks meer aan te veranderen is (zoals een film die eenmaal op DVD is uitgekomen) dan is het waar.

dont worry be happy “You can't change the past. But you can ruin the present by worrying about the future.”
Zorgen maken over de toekomst, veel mensen verspillen bewust maar ook vaak onbewust hun energie hieraan. Natuurlijk is ‘vooruitzien regeren’ maar is het niet veel interessanter om bezig te zijn met wat je ‘wel’ wilt in plaats van wat je ‘niet’ wilt? Mijn oma zei altijd “Een mens lijdt het meest door het lijden dat ie vreest”.

Ik kwam een leuk artikel tegen in de intermediair over de werking van onze hersenen. Als je de onderstaande plaatjes in deze volgorde ziet...

mannen

Dan zie je waarschijnlijk in plaatje 4 een mannengezicht! Als je de echter deze volgorde ziet...

vrouwen

Dan zie je waarschijnlijk in plaatje 4 een vrouw!. Vreemde snuiter toch, onze hersenen!

NLP Zeehond Van de week liep ik op het strand in Castricum met mijn hond Bowdy. Het strand lag er prachtig bij, het was zelfs verstopt onder een laagje sneeuw.

Daar kwam ik een bekende tegen, ik noem hem de “Bioloog”. Als we samen over het strand lopen weet hij zoveel te vertellen over schelpen, het kalkgehalte in de duinen en over de beesten in de zee. Hij heeft er een zeer scherp oog voor. Hij ziet altijd weer iets waar ik gewoon langs zou lopen.

Ik groet hem en we komen in gesprek. Na 30 seconden draait hij zijn gezicht naar de zee en zegt: “kijk een zeehond”. En inderdaad… op 50 meter afstand verschijnt er een zwart koppie boven de zeespiegel, kijkt ons even aan en duikt weer onder.

Ons zenuwstelsel kan niet alle informatie die op ons af komt verwerken. Per seconde komen er zoveel prikkels op ons af dat we zouden doordraaien als we ze allemaal zouden verwerken. We maken een keus uit het aanbod van prikkels.

Als twee personen door de stad lopen zal de ene persoon andere dingen opvallen dan de andere persoon. Je ziet dingen gezamenlijk en je ziet dingen afzonderlijk. Bepaalde objecten waar je in geïnteresseerd bent zullen jou eerder opvallen dan een ander die daar geen interesse voor heeft.

Naast onze neurologische 'beperkingen' zijn er natuurlijk nog veel meer 'beperkingen' waar we mee te maken hebben, denk hierbij bijvoorbeeld aan onze individuele en sociale onbewuste denkpatronen.

Als individu maken we deel uit van een groter sociaal geheel. Dit kader waarin we leven heeft een enorme invloed op onze manier van denken. We maken deel uit van een gezin dat vervolgens weer deel uitmaakt van een cultuur, wat weer deel uitmaakt van een geschiedenis enz.

Ieder van ons heeft een unieke geschiedenis, unieke ervaringen, eigen interpretaties en herinneringen. Dit alles creëert gedurende ons leven ons eigen model van de wereld. Dit (beperkende) model van de wereld maakt het ons erg moeilijk (misschien wel onmogelijk) om onbevangen naar een boodschap te luisteren. We interpreteren (kleuren) de boodschap vanuit ons eigen model van de wereld.

NLP is een studie van de subjectieve ervaring. Dat betekent dat ieder de wereld om zich heen op een unieke manier ervaart. Binnen NLP wordt dit 'het eigen model van de wereld' genoemd. Een belangrijk uitgangspunt van NLP is dat ieder mens uniek is. Daarnaast zijn er een heleboel waarden en normen die mensen met elkaar delen. Mensen hebben op deze manier dus ook veel overeenkomsten. NLP bestudeert voornamelijk de unieke manier waarop ieder individu deze normen en waarden toepast in zijn leven.

Richard Bandler en John Grinder ontdekten dat in onze oogbewegingen patronen verborgen liggen die aansluiten bij de verschillende representatie systemen. Je kunt aan de beweging van iemand zijn ogen zien of deze persoon bijvoorbeeld een herinnering visueel, auditief of kinesthetisch beleeft

Door te volgen in communicatie stem je af op de ander. Wanneer er rapport tot stand is gebracht kun je het volgen veranderen in leiden. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een element van je fysiologie of tonaliteit te veranderen. Wanneer er sprake is van rapport dan verandert de andere persoon (onbewust) mee.

Binnen de NLP (Master) Practitioner training leer je dat al je dagelijkse activiteiten aangestuurd worden door strategieën. Zowel de activiteiten waar je succesvol in bent als waar je niet succesvol in bent!

Iedereen heeft dus heel veel onbewuste strategieën maar slechts weinig mensen zijn zich ervan bewust dat ze telkens het zelfde onbewuste denkpatroon volgen met bijna altijd het zelfde resultaat.

Waarden zijn die dingen die je belangrijk vindt in het leven. Ze motiveren je vooraf om te doen wat je doet en achteraf evalueren ze hoe tevreden je bent met het resultaat.

Ze behoren tot onze onbewuste filters omdat ze sturen waar jij in je waarneming aandacht aan besteedt. Ze sturen ieder moment van de dag op onbewust niveau en je kunt je er bewust van worden.

Zo zal iemand die respect hoog in zijn waardenlijst heeft het eerder opvallen dat hijzelf of andere mensen minder respectvol behandeld worden dan iemand die deze waarde niet heeft.

We nemen de wereld waar via onze zintuigen. Via een intern proces worden de zintuiglijke waarnemingen omgezet in externe gedragingen.

Dit proces (van waarneming tot gedrag) wordt weergegeven in het NLP communicatiemodel.

Per seconde komen er ongeveer 4,5 miljoen eenheden aan informatieprikkels op ons af. Als we deze chaos aan informatie bewust zouden moeten waarnemen raken we gemakkelijk overweldigd.

Daarom filteren we deze informatie door onbewust dingen weg te laten, te vervormen en te generaliseren.

Ons taalgebruik is misschien wel het grootste onbewuste patroon wat we bezitten. We hebben onbewust onze moedertaal aangeleerd en hanteren woorden voor gedachten en gevoelens als vanzelfsprekend. De taal die we hanteren, drukt onze binnenwereld (onze interne representaties) uit.

Binnen de NLP Practitioner opleiding ontdekken we hoe we onze taal nog bewuster en krachtiger kunnen gebruiken, voor ons zelf en voor anderen. Je leert o.a.:

  • Hoe je ervoor kunt zorgen dat je zegt wat je bedoelt.
  • Hoe je ervoor kunt zorgen dat je zo goed mogelijk begrijpt wat anderen bedoelen.
  • Hoe je ervoor kunt zorgen dat je anderen in staat stelt te begrijpen wat zij bedoelen.

Herkaderen is de NLP techniek van het bekrachtigend (positief) denken. Een belangrijk uitgangspunt bij deze techniek is dat iets pas betekenis krijgt in een bepaalde context. "All meaning is context dependend" zoals Alfred Korzybski in 1933 in zijn boek 'Science and sanity' schreef.

NLP Practitioner groep Afgelopen weekend was weer een indrukwekkend NLP weekend voor me. Ergens went het nooit om mensen te zien groeien, zich te zien ontwikkelen, dat blijft voelen als een bevoorrechte positie.

Hoogste droom van de wereld?Afgelopen maandag is het 828 meter hoge Burj Khalifa in Dubai officieel geopend.

Een spectaculair plan om het hoogste gebouw in de wereld neer te zetten. Een droom, bloed, zweet en tranen ... en voilà … een nieuwe wonder. Niemand kan dan toch zeggen dat niet alles mogelijk is.

Het heeft wel 3 maanden geduurd voordat alle 24.830 ramen schoon waren voor de opening. Drie maanden, dat is vanaf vandaag t/m 5 april!!!

Afronding NLP Practitioner training rotterdam

Afgelopen zondag hebben we de NLP Practitioner training in Rotterdam afgerond. Naast alle prachtige presentaties en de enthousiaste feestavond, ben ik vooral geraakt door de enorme groei en de bewustwording die de deelnemers hebben doorgemaakt tijdens deze 15 daagse NLP training.

Als je aan 10 verschillende mensen vraagt wat de eerste drie woorden zijn waar ze aan denken bij het woord 'leren', dan krijgt je waarschijnlijk hele verschillende antwoorden. Natuurlijk zul je woorden horen als "kennis" en "docent" en "opleiding", maar je krijgt waarschijnlijk ook woorden als "saai", "leuk", "interessant" en "spannend" te horen.

Anna Haen Wij nodigen je graag uit op onze informatieavond om je te laten informeren wat NLP voor jou (zakelijk of privé) kan betekenen. De NLP Practitioner training start 3 keer per jaar in de regio Amsterdam - Utrecht.

Er zijn geen kosten aan de avond verbonden, de entree is vrij.

Waar en wanneer

Iedere maand op donderdagavond in Anna Haen in Abcoude.

Hoe kom jij tot ontspanning? Hennie Knapen schreef in 2008 dat 'ontspannen' geen activiteit is en dat 'totale ontspanning' optreedt als alle inspanningen voor één moment even gaan liggen.

One of the greatest paradoxes of our physical senses is that our eyes actually show us what we believe, not what we see.

Abcoude Amsterdam - Utrecht

Abcoude Amsterdam Utrecht


Onze NLP trainingen in de regio Amsterdam - Utrecht verzorgen we vanuit onze landelijke locatie Anna Haen in Abcoude

Introductieavond
donderdag 11 april

Arnhem Arnhem - Nijmegen

NLP in Papendal Arnhem Nijmegen


In Gelderland in de regio Arnhem - Nijmegen verzorgen we onze NLP opleidingen in centrum Papendal

Introductieavond
donderdag 25 april

Bergen Alkmaar - Haarlem

Bergen Alkmaar


In Noord-Holland in de regio Alkmaar verzorgen we onze NLP trainingen vanuit Villa de Haaf in het bosrijke Bergen

Introductieavond
donderdag 04 april

Rotterdam Rotterdam - Den Haag

Training Rotterdam


Onze opleidingen NLP in Zuid-Holland verzorgen we vanuit Lommerrijk (Hillegersberg) gelegen aan de Bergse Plas.

Introductieavond
donderdag 11 april

Vught Den Bosch - Eindhoven

Vught, omgeving Eindhoven Den Bosch


In Noord Brabant in de regio Den Bosch - Eindhoven geven we onze NLP cursussen en in Huize Bergen in Vught

Introductieavond
donderdag 28 maart