NLP | Zintuiglijke scherpzinnigheid of gedachtelezen

Bij zintuiglijke scherpzinnigheid gaat het om het observeren van de zintuiglijke waarneembare veranderingen zonder dat er sprake is van interpretaties. Het interpreteren van een waarneming of gedrag noemen we gedachtelezen (mindreading). Bij gedachtelezen geven we betekenis vanuit ons eigen model van de wereld aan het gedrag van een ander zonder dit, op dat moment, te verifiëren bij deze persoon.

Voorbeeld: Stel dat jouw gesprekspartner zijn wenkbrauwen fronst. Je kunt denken dat dat betekent dat hij jouw uitspraak in twijfel trekt. In dat geval raad je naar de gedachte van de gesprekspartner, zonder dat je je ervan bewust bent dat het fronzen van de wenkbrauwen ook een andere betekenis kan hebben. Hij kan zijn wenkbrauwen fronzen omdat hij zich goed concentreert op wat je zegt.

Vooronderstellingen zijn vaak aangenomen overtuigingen die impliciet in taal aanwezig zijn. Uitspraken kunnen gebaseerd zijn op waarneembare feiten of onze subjectieve interpretaties van deze waarneembare feiten.

Als iemand zegt: Joost loopt weg als ik binnenkom dat betekent dat hij mij niet mag, dan is het de vraag of dat wel waar is. Het kan ook betekenen dat Joost zich schaamt of dat hij de persoon niet gezien heeft. Wij koppelen betekenissen aan waarnemingen en nemen die aan als waarheid. We maken van onze subjectieve beleving absolute waarheden.

Bij gedachtelezen (mindreading) vullen we de gedachten van anderen in. We maken een verbinding van het gedrag van de ander en onze betekenis, zonder te beseffen of na te gaan wat de betekenis van de ander daadwerkelijk is. We koppelen onze overtuiging aan het gedrag van een ander, zonder te realiseren dat er ook sprake van een andere overtuiging kan zijn.

Voorbeeld: Als ik nerveus ben dan ga ik lachen. Dus als anderen lachen, zijn ze nerveus!

Abcoude Amsterdam - Utrecht

Abcoude Amsterdam Utrecht


Onze NLP trainingen in de regio Amsterdam - Utrecht verzorgen we vanuit onze landelijke locatie Anna Haen in Abcoude

Introductieavond
do 13 april

Alkmaar Den Helder - Haarlem

Alkmaar


In Noord-Holland geven we onze NLP trainingen in het boutique hotel Fallon in Alkmaar in het Westerpark vlakbij het centrum

Introductieavond
do 23 maart

Arnhem Arnhem - Nijmegen

NLP in Papendal Arnhem Nijmegen


In Gelderland in de regio Arnhem - Nijmegen verzorgen we onze NLP opleidingen in topsport centrum Papendal

Introductieavond
do 6 april

Rotterdam Rotterdam - Den Haag

Training Rotterdam


Onze opleidingen NLP in Zuid-Holland verzorgen we vanuit Lommerrijk (Hillegersberg) gelegen aan de Bergse Plas

Introductieavond
do 13 april

Vught Den Bosch - Eindhoven

Vught, omgeving Eindhoven Den Bosch


In Noord Brabant in de regio Den Bosch - Eindhoven geven we onze NLP cursussen en in Huize Bergen in Vught

Introductieavond
do 30 maart