Time Line Therapy® is ontwikkeld door Tad James door onderzoek te doen naar de effecten van de verschillen in hoe we tijd ervaren. Ons onderbewustzijn rangschikt o.a. al onze herinneringen op tijdlijn.

Time Line Therapy®  bestaat uit een serie technieken waarmee een snelle, effectieve en langdurige verandering plaats kan vinden. Deze technieken worden vaak in therapie  gebruikt om snel resultaat te boeken op het gebied van gedragsverandering.

Iedereen heeft een tijdlijn, dit is een denkbeeldige lijn waar onze herinneringen in opgeslagen liggen, van onze eerste tot onze laatste, en ook de beelden van de toekomst. We kunnen dit in-time of through time ervaren. Aan deze herinneringen kunnen allerlei emoties gekoppeld zijn. Als deze herinneringen belangrijk voor je zijn noemen we ze significant emotionele gebeurtenissen (SEG). Zowel positieve (liefde, kracht, blijdschap) of negatieve emoties (boosheid, angst, verdriet of schuld). Wanneer je op situaties bovenmatig emotioneel reageert, kan het zijn dat dit refereert naar eerdere herinneringen met eenzelfde emotie. Door middel van Time Line Therapy® kun je de emoties van die herinneringen loslaten waardoor je verleden wordt opgeschoond. De herinneringen blijven, alleen de emoties zijn ervan af, waardoor je nu vrijer kunt reageren en gemakkelijker in je leven staat.

Gestalt

Een gestalt is een verzameling gebeurtenissen rondom één emotie. Wanneer de lading van de 1e gebeurtenis verandert, heeft dat effect op de hele verzameling. Je gaat naar de eerste gebeurtenis (rootcause) van de negatieve emotie omdat, als de emotie van de eerste belangrijke gebeurtenis van die emotie losgekoppeld wordt van die gebeurtenis, dat ervoor zorgt dat de vermijdende sturing verdwijnt. gestalt

De andere grote kracht van Time Line Therapy® is de verandering van beperkende overtuigingen. Dit zijn waarheden waarvan je ooit hebt besloten dat ze van toepassing zijn en die je niet bekrachtigen.