NLP Basisframes | Oorzaak Gevolg | Perceptie is Projectie

Eén van de fundamenten van NLP zijn de NLP basisframes. De NLP basisframes bestaan uit 4 basisgedachten of houdingen (ways of thinking).

Oorzaak > Gevolg

De oorzaak gevolg stelling kennen we uit het causale denken. Causaal betekent oorzakelijk, het gaat ervan uit dat er een verband is tussen oorzaak en gevolg. Alles wat we kunnen waarnemen heeft een bepaalde oorzaak.
We gebruiken deze stelling om zaken als gedrag en onze communicatie te kunnen veranderen, om flexibeler en krachtiger te worden. Als je ervan uitgaat dat de oorzaak van wat je overkomt en hoe je reageert onveranderbaar is dan zit je aan de gevolgkant van dit basisframe. De oorzaak leg je dan buiten jezelf.
Als je aan de oorzaakkant gaat staan, dan zoek je de verandering van je gedrag, je communicatie of hoe je reageert bij jezelf. Je neemt dan de verantwoordelijkheid voor wat er in je leven gebeurt en creëert daardoor keuzevrijheid. Het grote voordeel is dan dat je dus iets kunt veranderen. Als jij verandert, kunnen de zaken om je heen veranderen.

Perceptie is Projectie

Het principe ‘perceptie is projectie’  is bekend geworden door Carl Jung.
Perceptie betekent: waarneming.
Projectie betekent: het toeschrijven van de eigen motieven of belevingen op anderen en op de wereld.

Alles wat je waarneemt, filter je onbewust (zie het NLP communicatiemodel). De objectieve waarneming generaliseer en vervorm je en je laat veel informatie weg. Zo ontstaat je subjectieve interne representatie.
Wat je denkt waar te nemen is dus slechts je subjectieve interne perceptie van de werkelijkheid. Het bijzondere is dat je vervolgens deze perceptie door middel van je gedrag en communicatie weer naar de wereld projecteert. Je neemt de wereld niet waar zoals die is maar zoals je die (onbewust) hebt gemaakt. Hoe je bijvoorbeeld de mensen om je heen waarneemt, is dus jouw eigen manier van waarnemen. Op deze manier creëer je vaak je eigen selffulfilling prophecy, oftewel een voorspelling die je zelf (onbewust) formuleert en laat uitkomen.

Lichaam en geest beïnvloeden elkaar wederzijds

Er wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de impact van ons (onbewuste) denken op hoe ons lichaam werkt en reageert. Deepak Chopra zegt zelfs dat elke gedachte een bepaalde invloed heeft op elke individuele cel in ons lichaam. Alles wat je denkt, kan zich op één of andere manier in je lichaam representeren.

Het centrale zenuwstelsel kan geen ontkenning vasthouden/verwerken

Het woordje niet bestaat alleen in taal (onze interne en externe dialoog) en niet in de beelden, geluiden, gevoelens, smaak, geur van onze interne voorstellingen. Je kunt pas ergens niet aan denken als je er eerst wel aan gedacht hebt. Als je niet aan je beste vriend wilt denken, moet je eerst aan je beste vriend denken (je creëert een interne voorstelling bestaande uit beelden, geluiden, gevoelens, geur en smaak) om vervolgens te ‘weten’ (interne dialoog) dat je niet aan hem wilt denken!

Zo heeft ook de uitspraak dit moet ik niet vergeten een andere impact op ons dan de uitspraak dit moet ik onthouden. Het is dus effectief om positief geformuleerde boodschappen te gebruiken.

Abcoude Amsterdam - Utrecht

Abcoude Amsterdam Utrecht


Onze NLP trainingen in de regio Amsterdam - Utrecht verzorgen we vanuit onze landelijke locatie Anna Haen in Abcoude

Introductieavond
donderdag 5 november

Alkmaar Den Helder - Haarlem

Alkmaar


In Noord-Holland geven we onze NLP trainingen in het boutique hotel Fallon in Alkmaar in het Westerpark

Introductieavond
donderdag 5 november

Arnhem Arnhem - Nijmegen

NLP in Papendal Arnhem Nijmegen


In Gelderland in de regio Arnhem - Nijmegen verzorgen we onze NLP opleidingen in centrum Papendal

Introductieavond
donderdag 22 oktober

Rotterdam Rotterdam - Den Haag

Training Rotterdam


Onze opleidingen NLP in Zuid-Holland verzorgen we vanuit Lommerrijk (Hillegersberg) gelegen aan de Bergse Plas

Introductieavond
donderdag 12 november

Vught Den Bosch - Eindhoven

Vught, omgeving Eindhoven Den Bosch


In Noord Brabant in de regio Den Bosch - Eindhoven geven we onze NLP cursussen en in Huize Bergen in Vught

Introductieavond
donderdag 29 oktober