Een chaining anker gebruiken we wanneer de huidige stemming en de gewenste stemming te ver uit elkaar liggen. Bij een chaining anker maken we een ketting van een aantal stemmingen. Beginnend bij een onvermogende stemming, 1 of meerdere tussenstemmingen en eindigend bij een vermogende stemming.

De techniek kun je gebruiken als het moeilijk is om in één keer een grote stap / stemmingsverandering maken.

Het proces

 1. Breng het rapport tot stand.
 2. Stel het kader vast (geef aan hoe het proces zal verlopen).
 3. Identificeer de ongewenste huidige stemming (HS).
 4. Kies de vermogende gewenste eindstemming (GS).
 5. Ontwerp de ketting door de 2 of 3 tussenliggende stemmingen (TS) te bepalen die zullen leiden tot de gewenste eindstemming. Uitgaande van 2 tussenliggende stemmingen kun je jezelf de volgende vragen stellen:
    * TS1: Wat (welke stemming) haalt mij weg van … (HS)
    * TS2: Wat (welke stemming) brengt mij naar … (GS)
  chaininganker

 6. Anker elke stemming afzonderlijk. Begin bij de huidige stemming en ga door tot de gewenste eindstemming. Denk aan de breakstate tussendoor en test elk anker.
  Gebruik de knokkels van één hand om de ankers op te plaatsen. Je kunt eventueel gestapelde ankers installeren.
 7. Zet de ketting in werking door anker 1 (HS) af te vuren. Op het hoogtepunt van anker 1 vuur je anker 2 (TS1) af, laat je anker 1 los. Op het hoogtepunt van anker 2 vuur je anker 3 (HS2) af en laat je anker 2 los. Op het hoogtepunt van anker 3 vuur je anker 4 (GS) af en laat je anker 3 los. Let op dat je bij het afvuren steeds 2 knokkels 1 seconde samen vast hebt, dat zorgt namelijk voor de koppeling.
 8. Test: Vuur anker 1 (HS) af. De persoon zou moeten eindigen in de gewenste eindstemming.
 9. Test: Hoe voel je je nu over de huidige stemming?.
 10. Future pace: Kun je aan een gebeurtenis in de toekomst denken, een gebeurtenis die als het was gebeurd in het verleden, je de huidige stemming zou ervaren en merk op hoe het nu anders is?