Overlap is het proces waarbij je gebruik maakt van het ene representatie systeem om toegang te krijgen tot het andere.

Dit proces wordt gebruikt in situaties waarin iemand niet zo gemakkelijk in een specifiek representatie systeem kan komen, terwijl dit wel gewenst zou zijn. Je kunt iemand dan meenemen van zijn favoriete representatie systeem naar zijn minst favoriete representatie systeem.

Voorbeeld 1:

Iemand kan niet zo gemakkelijk beelden ophalen (visuele representatie systeem) van een bepaalde herinnering maar kan wel gemakkelijk de bijbehorende gevoelens ervaren (kinesthetische representatie systeem). Dan kun je beginnen te communiceren tegen deze persoon in het kinesthetische representatie systeem (woorden, tonaliteit en fysiologie), dan overgaan in het auditief tonale representatie systeem en vervolgens in het visuele representatie systeem.

K → At →V

Voorbeeld 2:

Iemand kan niet zo gemakkelijk beelden ophalen (visuele representatie systeem) van een bepaalde herinnering maar heeft wel gemakkelijk toegang tot zijn interne dialoog (auditief digitale representatie systeem). Dan kun je beginnen te communiceren tegen deze persoon in het auditief digitale representatie systeem (woorden, tonaliteit en fysiologie), dan overgaan in het auditief tonale representatie systeem en vervolgens in het visuele representatie systeem.

Ad → At → V

Voorbeeld 3:

Iemand kan niet zo gemakkelijk de gevoelens van een herinnering ervaren (kinesthetische representatie systeem) maar kan wel gemakkelijk de beelden ophalen. Dan kun je beginnen te communiceren tegen deze persoon in het visuele representatie systeem (woorden, tonaliteit en fysiologie), dan overgaan in het auditief tonale representatie systeem en vervolgens in het kinesthetische representatie systeem.

V → At → K

N.B. Bij het uitvoeren van overlap zijn uiteraard de tonaliteit en de predikaten heel belangrijk!

Stuur me dit artikel per email in PDF formaat


Voornaam
Verkeerde invoer
Achternaam
Verkeerde invoer
Emailadres *
Het emailadres is onjuist of nog niet ingevuld.