NLP Overlap techniek | VAKOG

Overlap is de techniek, vaak gebruikt in coaching, waarbij je gebruik maakt van het ene representatie systeem om toegang te krijgen tot het andere.

De techniek wordt gebruikt in situaties waarin iemand niet zo gemakkelijk in een specifiek representatiesysteem kan komen, terwijl dit wel gewenst zou zijn. Je kunt iemand dan in taal meenemen van bijvoorbeeld zijn voorkeur representatiesysteem naar het gewenste representatiesysteem. Bij het uitvoeren van de techniek zijn de tonaliteit en predikaten belangrijk.

Voorbeeld 1:

Iemand kan niet zo gemakkelijk beelden ophalen (visuele representatiesysteem) van een bepaalde herinnering maar kan wel gemakkelijk de bijbehorende gevoelens ervaren (kinesthetische representatiesysteem). Dan kun je beginnen te communiceren tegen deze persoon in het kinesthetische representatiesysteem (woorden, tonaliteit en fysiologie), dan overgaan in het auditief tonale representatiesysteem en vervolgens in het visuele representatiesysteem.

K → At →  V

Voorbeeld 2:

Iemand kan niet zo gemakkelijk beelden ophalen (visuele representatiesysteem) van een bepaalde herinnering maar heeft wel gemakkelijk toegang tot zijn interne dialoog (auditief digitale representatiesysteem). Dan kun je beginnen te communiceren tegen deze persoon in het auditief digitale representatiesysteem (woorden, tonaliteit en fysiologie), dan overgaan in het auditief tonale representatiesysteem en vervolgens in het visuele representatiesysteem.

Ad → At →  V

Voorbeeld 3:

Iemand kan niet zo gemakkelijk de gevoelens van een herinnering ervaren (kinesthetische representatiesysteem) maar kan wel gemakkelijk de beelden ophalen. Dan kun je beginnen te communiceren tegen deze persoon in het visuele representatiesysteem (woorden, tonaliteit en fysiologie), dan overgaan in het auditief tonale representatiesysteem en vervolgens in het kinesthetische representatiesysteem.

V → At →  K

Abcoude Amsterdam - Utrecht

Abcoude Amsterdam Utrecht


Onze NLP trainingen in de regio Amsterdam - Utrecht verzorgen we vanuit onze landelijke locatie Anna Haen in Abcoude

Introductieavond
do 15 juni

Alkmaar Den Helder - Haarlem

Alkmaar


In Noord-Holland geven we onze NLP trainingen in het boutique hotel Fallon in Alkmaar in het Westerpark vlakbij het centrum

Introductieavond
do 22 juni

Arnhem Arnhem - Nijmegen

NLP in Papendal Arnhem Nijmegen


In Gelderland in de regio Arnhem - Nijmegen verzorgen we onze NLP opleidingen in topsport centrum Papendal

Introductieavond
do 6 juli

Rotterdam Rotterdam - Den Haag

Training Rotterdam


Onze opleidingen NLP in Zuid-Holland verzorgen we vanuit Lommerrijk (Hillegersberg) gelegen aan de Bergse Plas

Introductieavond
do 22 juni

Vught Den Bosch - Eindhoven

Vught, omgeving Eindhoven Den Bosch


In Noord Brabant in de regio Den Bosch - Eindhoven geven we onze NLP cursussen en in Huize Bergen in Vught

Introductieavond
do 15 juni