Overlap is de techniek, vaak gebruikt in coaching, waarbij je gebruik maakt van het ene representatie systeem om toegang te krijgen tot het andere.
De techniek wordt gebruikt in situaties waarin iemand niet zo gemakkelijk in een specifiek representatiesysteem kan komen, terwijl dit wel gewenst zou zijn. Je kunt iemand dan in taal meenemen van bijvoorbeeld zijn voorkeur representatiesysteem naar het gewenste representatiesysteem. Bij het uitvoeren van de techniek zijn de tonaliteit en predikaten belangrijk.
Voorbeeld 1:
Iemand kan niet zo gemakkelijk beelden ophalen (visuele representatiesysteem) van een bepaalde herinnering maar kan wel gemakkelijk de bijbehorende gevoelens ervaren (kinesthetische representatiesysteem). Dan kun je beginnen te communiceren tegen deze persoon in het kinesthetische representatiesysteem (woorden, tonaliteit en fysiologie), dan overgaan in het auditief tonale representatiesysteem en vervolgens in het visuele representatiesysteem.
K → At → VVoorbeeld 2:
Iemand kan niet zo gemakkelijk beelden ophalen (visuele representatiesysteem) van een bepaalde herinnering maar heeft wel gemakkelijk toegang tot zijn interne dialoog (auditief digitale representatiesysteem). Dan kun je beginnen te communiceren tegen deze persoon in het auditief digitale representatiesysteem (woorden, tonaliteit en fysiologie), dan overgaan in het auditief tonale representatiesysteem en vervolgens in het visuele representatiesysteem.
Ad → At → VVoorbeeld 3:
Iemand kan niet zo gemakkelijk de gevoelens van een herinnering ervaren (kinesthetische representatiesysteem) maar kan wel gemakkelijk de beelden ophalen. Dan kun je beginnen te communiceren tegen deze persoon in het visuele representatiesysteem (woorden, tonaliteit en fysiologie), dan overgaan in het auditief tonale representatiesysteem en vervolgens in het kinesthetische representatiesysteem.
V → At → K