Tijd is één van de onbewuste filters in het NLP communicatie model. Tijd is een heel persoonlijk en rekbaar begrip. We onderscheiden in tijd: het verleden, het heden en de toekomst. Ondanks dat we fysiek in het heden (het nu) leven, zijn we met onze gedachten vaak in het verleden of in de toekomst.

Tijd


Een huidig probleem staat vaak in verband met een gebeurtenis uit het verleden (soms ook een SEG, een significante emotionele gebeurtenis), waarvan de gevolgen dus in het heden nog voelbaar zijn. Anderzijds kunnen angsten en verwachtingen ten aanzien van de toekomst een verlammende uitwerking op je hebben. Dit kan variëren van: je zorgen maken over een toespraak die je volgende week moet houden, tot het piekeren over belangrijke vragen in verband met je toekomstige persoonlijke en financiële zekerheid.

En dan is er het heden, waarin onze gehele voorgeschiedenis en elke denkbare toekomst samenkomen. Je kunt je leven voorstellen als een lijn door de tijd (tijdlijn). Deze strekt zich uit van het verre verleden tot in de verre toekomst. Je huidige situatie, je gewenste situatie, je identiteit, je overtuigingen, je vaardigheden, je gedrag en je omgeving staan allemaal in verband met je voorgeschiedenis en je mogelijke toekomst.