Strategieën hanteer je bij al je gedragingen, zoals bijvoorbeeld de keuze van je partner, iemand haten, geïrriteerd raken, (leren) autorijden, het onderhouden van je gezondheid, etc.

De definite van een strategie

De definitie volgens Tad James: Een strategie is een interne en externe verzameling (in termen van volgorde en syntaxis) ervaringen die consistent een specifiek resultaat produceert.

Je kunt ook zeggen: “Een strategie is een opeenvolgende reeks van weergave systemen die wordt gevolgd om een bepaald doel te bereiken.”

Een strategie is iets dat een persoon doet in zijn hersenen, zijn gedachten en in zijn zenuwstelsel, wat leidt tot een bepaald gedrag en resultaat. Een strategie is de structuur achter ‘hoe’ we de dingen doen die we doen.

We ontwikkelen strategieën van jongs af aan. Op jonge leeftijd voeg je al diverse interne en externe ervaringen samen en neem je bepaalde beslissingen. Later in je leven, wanneer je merkt dat het werkt, generaliseer je het proces dat je eerder had aangewend voor het maken van deze beslissingen. Je zegt dan (meestal onbewust) tegen jezelf: “Dit is ‘n goede manier om deze beslissing te kunnen nemen”, waarna je dit proces (onbewust) blijft gebruiken.

Wanneer je je bestaande strategieën ontdekt, kun je ze veranderen als ze niet functioneel of niet effectief (meer) zijn. Natuurlijk kun je ook nieuwe vaardigheden aanleren.

Kennis van strategieën zorgt ervoor dat je aan de kant van de oorzaak gaat staan. Het kan veel ergernis voorkomen. Zodra je beseft dat je een onsuccesvolle strategie hanteert, kun je deze veranderen met behulp van deze kennis. Bovendien merk je succesvolle strategieën van anderen op en kun je die modelleren.

Wat doen we met strategieën binnen NLP?

  1. Ontdekken (eliciteren). De eerste stap is om iemand zijn strategie te ontdekken door middel van het opvragen van informatie.
  2. Bruikbaar maken (utiliseren). De volgende stap is om de strategie bruikbaar te maken door de informatie terug te geven aan de persoon in de manier en volgorde zoals het was ontdekt.
  3. Veranderen (ontwerpen). De volgende stap is om dan in staat te zijn de strategie te veranderen. Om er veranderingen in aan te brengen zodat deze het gewenste resultaat produceert.
  4. Installeren. We kunnen vervolgens een nieuwe strategie installeren als dat nodig is.

Componenten en elementen

Een strategie is de volgorde van interne en externe representaties van ervaringen die leiden tot een specifiek resultaat. Al onze ervaringen bestaan uit een oneindige serie interne en externe representaties. Om met deze oneindige reeks om te gaan, is het nuttig deze in termen van resultaat te zetten. Met andere woorden: Welke serie (strategie) geeft welk resultaat? Een strategie bestaat uit de volgende componenten:

  1. De elementen (VAKOG).
  2. De volgorde van de elementen (reeks).

Een herinnering is een weergave die wordt opgeroepen zoals hij destijds is waargenomen. Een constructie is een nieuwe weergave die uit verschillende aspecten van andere ervaringen wordt opgebouwd. Kennis van de oogpatronen is nodig om de informatie te achterhalen.

Strategie notatie

Ve = Visueel extern
Vi = Visueel intern
Vi h = Visueel intern herinnering
Vi c = Visueel intern constructie

Ate = Auditief tonaal extern
Ati = Auditief tonaal intern
Ati h = Auditief tonaal intern herinnering
Ati c = Auditief tonaal intern constructie

Ad e  = Auditief digitaal extern (praten)
Ad i = Auditief digitaal intern (interne dialoog)

KE= Kinesthetisch extern
Ki = Kinesthetisch intern
Ki c = Kinesthetisch intern constructie
Ki h = Kinesthetisch intern herinnering

Symbolen voor de notatie

strategienotatie


Voorbeelden

strategienotatievoorbeelden


Je kunt een strategie op de volgende manier noteren:

strategievoorbeeld


Stuur me dit artikel per email in PDF formaat


Voornaam
Verkeerde invoer
Achternaam
Verkeerde invoer
Emailadres *
Het emailadres is onjuist of nog niet ingevuld.