Met de techniek collapse anker kun je een anker met een negatieve stemming in een neutrale of positieve stemming veranderen.

Het proces: Collapse anker

 1. A is de cliënt en B de coach.
 2. Breng rapport tot stand.
 3. Stel het kader vast. Bepaal gezamenlijk de ankerplek voor het gestapelde resource anker en voor de negatieve stemming.
 4. Identificeer de negatieve stemming die moet verdwijnen.
 5. Identificeer welke vermogende stemmingen vereist zijn. Welke stemmingen heeft A nodig in de situatie waarin het negatieve anker wordt afgevuurd?
 6. Zet een gestapeld (resource) anker.
 7. Test het gestapelde anker om er zeker van te zijn dat het significant intenser is dan de negatieve stemming die wordt weggehaald.
 8. Anker de negatieve stemming (slechts 1 keer) op de andere ankerplek.
  B vraagt aan A:
  Kun je een moment herinneren dat je die negatieve stemming had? Kun je een specifiek moment herinneren? Stap in dat moment, geassocieerd (kijk door je eigen ogen), zie wat je zag, hoor wat je hoorde en voel nu wat je toen voelde.
 9. Break state.
 10. B vuurt nu beide ankers bij A tegelijk af totdat zij hun piek bereiken en de neurologische integratie volledig is. Kalibreer.
 11. Laat het negatieve anker los.
 12. Houd het positieve anker nog ongeveer 5 seconden vast en laat het dan los.
 13. Test de integratie door het oude negatieve anker af te vuren.
 14. Test:
  B vraagt aan A: Kun je een gebeurtenis in het verleden herinneren, een gebeurtenis die als je er eerder aan terugdacht je dit die oude stemming zou geven en merk op hoe het nu anders is.
 15. Future pace.
  B vraagt aan A: Kun je aan een gebeurtenis in de toekomst denken, een gebeurtenis die als het was gebeurd in het verleden, je die negatieve stemming zou ervaren én merk op hoe het nu anders is?