Uitleg over NLP

Informatie over NLP

De methodiek NLP, voluit Neuro Linguïstisch Programmeren, is ontstaan door te kijken naar mensen die succesvol of uitzonderlijk waren in verschillende gebieden. Het is gestart met psychotherapie, later werd ook gekeken naar gebieden zoals verkoop, leiderschap, sport, etc. Je kunt het ook onderzoek naar excellentie noemen. Als een persoon ergens heel goed in is, ergens in uitblinkt, is de vraag: Wat heeft deze persoon precies gedaan en hoe kunnen anderen dit ook leren en toepassen? Daarbij gaat het meestal om onbewuste interne processen en structuren.

NLP helpt je je beperkingen te transformeren
en je doelen te bereiken

Voor het eerst in de geschiedenis werd er door de grondlegger van NLP heel praktisch gekeken naar welke gedachtepatronen, emoties en gedrag naar succes leiden en welke juist niet. Er werd onderzocht welke onbewuste strategieën ons motiveren, onze creativiteit stimuleren en ons in mogelijkheden laten denken en welke ons remmen of tegenhouden.

Tools voor toekomstgerichte mensen

Je kunt NLP ook beschrijven als een set aan techieken, vaardigheden en modellen om je te helpen je dromen te creëren en de mogelijkheid te vinden om die droom te behalen. Dit realiseer je door jezelf voor te bereiden, te plannen, beperkingen te transformeren en toegang te krijgen tot je persoonlijke hulpbronnen. Deze doelen kunnen gaan over business, gezondheid, familie of bijvoorbeeld realties. NLP gaat dus over wat jij wil creëren.

Belangrijk: Het gaat om het proces

Een belangrijk verschil is dat het binnen NLP niet zozeer over de inhoud gaat maar over het proces.

Er is bijvoorbeeld gekeken naar het creatieve proces van uitzonderlijke mensen zoals Einstein, Mozart, da Vinci en Walt Disney. Het ging hierbij dan niet om het feit of het natuurkunde, muziek of schilderkunst betrof, dat is de inhoud, maar er werd gekeken naar het creatieve proces dat ook gebruikt kan worden in andere contexten. Je hoeft dus vakinhoudelijk niets te weten om wel voordeel te halen uit het gebruik van de creatieve processen van deze mensen.

Een ander voorbeeld is het veranderen van overtuigingen. Ieder mens heeft bekrachtigende en beperkende overtuigingen. Bij het veranderen van beperkende overtuigingen binnen NLP gaat het niet over de inhoud van de overtuiging, dus waar je in gelooft, maar hoe je de structuur kunt wijzigen zodat deze niet meer 'waar' voor je is.

NLP heeft structuren achter succesvol gedrag in kaart gebracht en deze omgezet in praktische technieken en hulpmiddelen. Als je deze technieken leert, werken deze structuren ook voor jou.

Bewustwording: Hoe doe jij de dingen die jij doet?

NLP gaat over het bewust worden van een deel van je onbewuste binnenwereld. Het gaat over het ontdekken 'hoe' jij de dingen doet die je doet en hoe je, indien gewenst, deze kunt veranderen. Hoe reageer jij bijvoorbeeld in communicatie en gedrag op dat wat je waarneemt, welke betekenis geef jij daaraan en hoe zou je dat effectiever of anders kunnen doen? NLP is op verschillende manieren beschreven als de techniek van de mind en de studie van succes.

De betekenis van NLP: Neuro Linguïstisch Programmeren

De betekenis van Neuro Linguïstisch Programmeren, beter bekend als NLP, is kort gezegd hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daarop volgens reageren.

Neuro staat voor het zenuwstelsel dat onze ervaringen via de 5 zintuigen verwerkt:

 • Gezichtsvermogen
 • Gehoor
 • Tastzin
 • Reukzin
 • Smaakzin

Linguîstisch staat voor hoe we de externe ervaringen in onze onze interne voorstellingen, coderen, ordenen en betekenis geven door middel van interne:

 • Beelden (visueel)
 • Geluiden (auditief)
 • Gevoelens (kinsthetisch)
 • Geuren (olfactoir)
 • Smaken (gustatoir)
 • Taal (auditief digitaal)

Programmeren staat voor het ontdekken, het gebruiken en veranderen van de (oude) onbewuste patronen in ons brein en zenuwstelsel om nieuwe specifieke en gewenste uitkomsten te bereiken.

Effectiever communiceren dankzij de inzichten van NLP

Om effectiever te communiceren en om gedrag te kunnen veranderen moeten we eerst weten hoe communicatie werkt.

We nemen allemaal dezelfde buitenwereld waar via onze zintuigen. Maar waarom reageert toch iedereen anders op de buitenwereld? Via een intern proces worden deze zintuiglijke waarnemingen omgezet in communicatie en gedrag. Dit proces van waarneming tot gedrag wordt weergegeven in het NLP communicatiemodel.

Op basis van onze waarneming en de filtering van de informatie, vormen we dagelijks vanuit terugkerende gedachtepatronen ons gedrag. Onze gedachtepatronen zijn opgebouwd uit beelden, geluiden, gevoelens, interne dialoog, geur en smaak. We filteren alle informatie die we ontvangen door onbewust dingen weg te laten, te vervormen en te generaliseren. Onze gedachten en stemming sturen ons gedrag, of dit nu wel of niet op feitelijke waarneming berust of vanuit onze terugkerende patronen.

Als je NLP toepast, word je je bewust van je waarnemingen, gedachtepatronen en gedrag, zodat je waar nodig blijvende veranderingen in je communicatie en gedrag kunt maken en tot betere resultaten kunt komen.

NLP technieken praktisch toepassen

NLP gaat zowel over de theoretische kant, als de praktische toepassing van de NLP technieken. In onze NLP opleidingen leer je NLP op praktische wijze toepassen op:

 • Jezelf en je relaties in privé en zakelijke context
 • Het beïnvloeden van stemmingen, gedachten en gedrag
 • Het effectief kunnen communiceren met anderen
 • Het optimaal inzetten van je talenten en hulpbronnen en die van anderen
 • Het optimaal motiveren van anderen bij hun persoonlijke ontwikkeling

Het succes van NLP in de praktijk

Meer dan 50 jaar hebben NLP onderzoekers het gedrag en de denkstijlen bestudeerd van succesvolle en zeer effectieve mensen. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt in de NLP Practitioner en NLP Master Practitioner training om een succesvoller leven te creëren (zowel zakelijk als privé ) en de kwaliteit van je leven te vergroten. Een succesvol leven kan je ook lezen als een gelukkiger leven met meer diepgang, voldoening en gemak.

Waarom NLP leren?

Lees ook het artikel waarom NLP leren, om te weten waarom NLP zoveel meerwaarde voor je heeft.

NLP leren uit een boek

Je kunt het gedachtegoed en de technieken van NLP leren uit één van de vele boeken die over NLP geschreven zijn. Er staan vaak praktische tips in om NLP in de praktijk te gebruiken. NLP leren van een ervaren trainer heeft natuurlijk ten opzichte van een boek vele voordelen alleen hangt daar ook een ander prijskaartje aan. Een boek is een uitstekend begin om je de basis van NLP bij te brengen.

Meer 'live' over NLP horen?

Wil je live meer over NLP horen? Kom gerust langs op één van onze gratis informatieavonden over NLP. Onze NLP trainers vertellen je graag hoe jij NLP in jouw leven kunt gebruiken.