1972 - Santa Cruz, California (VS)

John Grinder, hoogleraar Linguïstiek en Richard Bandler, Gestalt therapeut bestuderen de patronen van drie zeer succesvolle psychotherapeuten:

De eerste boeken over taalpatronen worden uitgegeven, o.a. 'De Structure of Magic' (Meta Model)

1975 - Gregory Bateson; Brits antropoloog (cybernetica)

Bandler en Grinder kwamen in contact met Bateson en zijn ontwikkelingswerk over communicatie en systeemtheorie waarin hij een vergelijking trekt tussen de evolutie van de natuur en de mens.

1976  - Ontstaan van NLP

Bandler en Grinder brachten de ontdekkingen die ze hadden gedaan onder in een model dat ze de naam 'Neuro Linguïstisch Programmeren' gaven. Naast de vermelde taalpatronen vormde de zintuiglijke waarneming de basis van NLP.

1979  - 'Frogs into Princes'

In dit boek, een verslag van een seminar, geven Bandler en Grinder een uiteenzetting van de elementaire NLP technieken waaronder ankeren, reframing, representatiesystemen, oogbewegingen en rapport.

1982 - Meta Programma's

Door Richard Bandler en Leslie Cameron Bandler worden de metaprogramma's ontwikkeld die op een snelle en eenvoudige wijze denkprocessen van mensen in kaart brengen.

1985  - 'Use your brain for a change'

Nadat Bandler en Grinder hun samenwerking beëindigden kwam Richard Bandler met submodaliteiten, uitgewerkt in bovenvermeld boek.

1987  - Time Line Therapy®

Tad James en Wyatt Woodsmall brachten tijdlijnen binnen het NLP kader waardoor overtuigingen en emoties uit het verleden veranderd konden worden.

1990  - Robert Dilts

Robert Dilts schreef in 1990 twee belangrijke NLP boeken, te weten 'Changing Belief Systems with NLP' en 'Beliefs; pathways to health & wellbeing'. Boeken over werken met overtuigingen en de relatie ervan met de gezondheid.

1989 – 1994 - Connirae en Steve Andreas

Het echtpaar Andreas publiceert NLP boeken waarin ze de NLP materie toepassen op concrete thema's. Het laatste boek 'Core-transformations' brengt een nieuwe dimensie binnen NLP, namelijk spiritualiteit.

Stuur me dit artikel per email in PDF formaat


Voornaam
Verkeerde invoer
Achternaam
Verkeerde invoer
Emailadres *
Het emailadres is onjuist of nog niet ingevuld.