Milton Hyland Erickson (Nevada, 5 december 1901 – Phoenix - Arizona, 25 maart 1980)

Erickson was een Amerikaanse psychiater en psychotherapeut die de moderne hypnose toonaangevend vormde en het gebruik ervan in de psychotherapie invoerde.

Milton Erickson Erickson leed in zijn jeugd aan dyslexie. Zijn bijnaam was toen Dictionary wat verwees naar zijn gebrek te kunnen omgaan met het woordenboek. Zo las hij het woordenboek altijd vanaf het begin wanneer hij een begrip zocht. Zijn dyslexie bleek hij te kunnen overwinnen wanneer hij het oefende om moeilijke letters in 'hallucinatie' voor zich te zien.

Kort na het afronden van zijn high school kreeg Erickson in 1919 polio. Hij raakte in coma en aanvankelijk dacht men dat hij het niet zou overleven. Drie dagen later kwam hij weer bij bewustzijn, volkomen verlamd. Niet in staat zich te bewegen, zat hij later in een schommelstoel. De grondige wens uit een raam te kunnen kijken leidde ertoe, dat hij de schommelstoel licht bewoog. Deze belevenis motiveerde hem verder te oefenen. Met verdere hallucinatoire voorstellingen lukte het hem stap voor stap. Zijn verlamde spieren kwamen weer in 'contact' met zijn zenuwen. Een klein jaar later lukte het hem om zich op krukken voort te bewegen en bezocht hij de Universiteit van Wisconsin.

In tegenstelling tot het advies van zijn dokter om te rusten, begon hij een legendarische lange kanotrip van 1200 mijl op de Mississippi. Daarmee verwierf zijn lichamelijke kracht opnieuw grote vooruitgang. In het tweede jaar op de universiteit kwam hij in contact met hypnose. Hij was gefascineerd van de mogelijkheden en werkte verschillende technieken uit en onderzocht de beïnvloedingsmogelijkheden van mensen. In tegenstelling tot de destijds heersende dogma's, werkte Erickson individualiseerbare methoden uit.

Hij ondernam in die tijd, in zoverre zijn lichaam hem dat toe liet, omvangrijke schriftelijke activiteiten en voordrachtsreizen. Hij werkte toen o.a. intensief samen met Gregory Bateson. In 1957 richtte Erickson de Amerikaans Genootschap voor Klinische Hypnose op en nam daarvan het voorzitterschap op zich.

Binnen NLP is Milton Erickson vooral bekend van Milton Model (taalpatronen).

Bekijk een video of lees meer over Milton Erickson op de website van de Erickson Foundation.

Stuur me dit artikel per email in PDF formaat


Voornaam
Verkeerde invoer
Achternaam
Verkeerde invoer
Emailadres *
Het emailadres is onjuist of nog niet ingevuld.