Dansend in moeders spiegel - Michael Gurian

De afscheiding van de zoon van zijn moeder werd in traditionele culturen begeleid door inwijding in de mannenwereld. Vanaf dan werd hij begeleid door zijn vader en oudere, rijpe mannen. In onze cultuur wordt de zoon ten gevolge van de de gezins- en familiestructuur vanaf zijn geboorte tot ver voorbij de puberteit vrijwel uitsluitend opgevoed door zijn moeder.

Zij kan hem wel emotionele steun geven, maar ze kan hem niet in het man-zijn opvoeden daar zijn de vader en mannen voor nodig en ze kan hem ook moeilijk loslaten.
Het gevolg is dan dat de opgroeiende jongen blijft dansen in de spiegel van zijn moeder, zonder een mannelijk zelfbeeld aangereikt te krijgen.
Hij leert niet waar de grens ligt tussen de wereld van de man en die van de vrouw. In zijn afweer krijgt hij niet de kans respect op te bouwen voor de vrouw. Deze onopgeloste kwesties neemt hij mee in alle relaties in zijn latere leven. Geen wonder dat veel mannen in hun huwelijk en hun leven stuklopen op het onvermogen hun partners anders te zien dan hun moeder, en hun manzijn enkel gestalte kunnen geven van achter een masker.

ISBN 9789074899949

Bestel bij Bol.com