Herkaderen - de techniek van het positief denken Herkaderen is de NLP techniek van het bekrachtigend (positief) denken. Een belangrijk uitgangspunt bij deze techniek is dat iets pas betekenis krijgt in een bepaalde context.

"All meaning is context dependend" zoals Alfred Korzybski in 1933 in zijn boek 'Science and sanity' schreef.
Hoe functioneel gedrag is, hangt af van de context waarin het plaatsvindt. Je zou het kunnen vergelijken met het plaatsen van een nieuwe lijst om een schilderij. Je geeft hiermee gedrag een andere betekenis. Daarom geldt:

De basis van herkaderen is om intentie van gedrag te scheiden.

Er zijn 2 manieren om te herkaderen, namelijk je kunt gedrag in een andere context te plaatsen óf om op zoek te gaan naar de hogere positieve bedoeling van het gedrag.

De Context herkadering

Bij de context herkadering veranderen we niets aan de inhoud (gedrag), maar wordt de context gewijzigd. Contextwijzigingen kunnen bestaan uit het veranderen van bijvoorbeeld tijd of plaats. Een andere context kan dus een andere tijd zijn (verleden of toekomst) of een andere locatie.

De Betekenis herkadering

Bij de betekenis herkadering geven we een andere betekenis aan dezelfde inhoud in de dezelfde context. Het woordje 'dus' geeft aan welke betekenis we aan een ervaring geven. Vergelijkbare woordjes zijn 'en daarom', 'want', 'omdat' en 'dat betekent', etc.

Ik nodig je uit om dit weekend eens anders te kijken naar het gedrag van jezelf en anderen. Herkader dit gedrag voor jezelf of voor de ander (de herkadering uitspreken).

Bedenk bij dit laatste wel dat alles kan met rapport en niets zonder rapport.

Lees ook het artikel in de bibliotheek over herkaderen