Beïnvloeding

Beïnvloeden wordt ook wel vertaald als 'het invloed uitoefenen op'. Je hebt - zelfs als je niets zegt, er alleen maar bent - altijd een bepaalde invloed op anderen.

Beïnvloeding: Manipulatie of Win-win?

Ieder mens wil dingen voor elkaar krijgen. En we beïnvloeden elkaar altijd. Wanneer beïnvloeden gezien wordt als een manier om zélf te winnen en de ander niet is er sprake van manipulatie (ik win, jij niet). Door te communiceren met open vizier, zonder verborgen agenda en met respect voor de ander ontstaat er een win-win situatie. Dit is een respectvolle manier om draagvlak voor plannen te creëren. Of je nu leidinggevende bent, coach, OR-lid of beleidsadviseur, er zijn altijd momenten waarop je andere mensen nodig hebt om plannen te realiseren.

Sprookjes

Van jongs af aan werden ons in sprookjes een aantal dingen geleerd, dit tot op de dag van vandaag invloed kunnen hebben.
Roodkapje: - heksen / kruidenvrouwen zijn gevaarlijk, je moet gehoorzaam zijn aan autoriteit, er is gevaar buiten de normale omgeving. Assepoester - je moet altijd doorzetten en hard werken, blijf geloven in een betere toekomst, je wordt als vrouw uitgekozen door man als je mooi bent, stiefmoeders zijn slecht.
Hans en Grietje - waarschuwing tegen verleiding (snoepen) - boze stiefmoeder - boze heks - werk samen - vertrouw op je intuïtie.

Door ons bewust te zijn van de verschillende vormen van beïnvloeding en de technieken die worden gebruikt, kunnen we onze eigen besluitvorming verbeteren en effectiever communiceren met anderen.

de Yes-set

Een vorm van beïnvloeding is de Yes-set.

Contrast frame

Een andere vorm van beïnvloeding is het Contrast frame.

Meer impact

Trainingen om te leren over jezelf en over de invloed die je op anderen hebt groeien in populariteit. Cursisten volgen een NLP Practitioner training om meer impact te hebben en zich sterker te profileren in hun bedrijf én in het contact met klanten.

Plezier

Je kunt mensen beïnvloeden met vier verschillende soorten gedrag: aansporen, overtuigen, onderzoeken en inspireren.

  1. Aansporen. Je benut de kracht van het willen. "Ik ga alles op alles zetten om hier een succes van te maken."
  2. Overtuigen. Je benut de kracht van het denken. "Deze oplossing is het meest logisch."
  3. Onderzoeken. Je benut de kracht van empathie. "Welke voor- en nadelen zie jij in dit project?"
  4. Inspireren. Je benut de kracht van het geloven. "Je zult zien dat het gaat werken."