Contrast frame Het contrast frame is een communicatietechniek waarbij je contrasten benadrukt tussen twee opties, ideeën of standpunten om een bepaald punt te versterken of om een ​​bepaald perspectief te benadrukken.

Het contrast frame is handig omdat het mensen helpt om de verschillen tussen keuzes duidelijk te zien en hun aandacht te richten op specifieke aspecten die je wilt benadrukken.

In het boek : "Predictably Irrational" van Dan Ariely worden verschillende voorbeelden gegeven van het contrast frame en hoe het onze besluitvorming beïnvloedt. Hier zijn enkele voorbeelden uit het boek:

Prijsperceptie: Ariely bespreekt hoe onze perceptie van prijzen wordt beïnvloed door het contrast met andere prijzen.
Bijvoorbeeld, een product dat eerst geprijsd was op € 100 en vervolgens wordt afgeprijsd naar € 50 lijkt een koopje in vergelijking met de oorspronkelijke prijs, zelfs als € 50 nog steeds een hoge prijs is. Dit contrast maakt het aantrekkelijker om het product te kopen.

Menu-engineering: In een ander voorbeeld beschrijft Ariely hoe restaurants menu's opstellen om de verkoop te stimuleren door gebruik te maken van het contrast frame.
Door een duurder gerecht toe te voegen aan het menu, worden de andere gerechten relatief goedkoper, waardoor klanten eerder geneigd zijn om een duurder gerecht te kiezen.

Social proof: Ariely bespreekt ook hoe het contrast frame wordt gebruikt in sociale situaties. Mensen zijn bijvoorbeeld eerder geneigd om te doneren aan een goed doel als ze zien dat anderen ook doneren. Het contrast met de acties van anderen versterkt hun motivatie om ook te handelen.

Deze voorbeelden illustreren hoe het contrast frame wordt gebruikt in verschillende contexten om beslissingen te beïnvloeden. Door contrasten te creëren tussen opties, prijzen, sociale signalen en meer, kunnen mensen worden gestuurd naar bepaalde keuzes die anders misschien niet zo voor de hand zouden liggen.