Geschreven door Alice van Noppen - Den Helder

De opbrengsten van de NLP opleiding

Toen ik voor het eerst overwoog om aan een opleiding NLP te beginnen was ik eerlijk gezegd best wat terughoudend. De beschikbare tijd (ik heb een hele drukke baan en heel veel hobby’s), de kosten en enkele reacties van wat mensen, maakten dat ik met een zeer kritisch blik naar deze opleiding keek.

En wat ben ik blij dat ik mijn overtuiging heb laten prevaleren, dat alles wat zo op mijn pad komt (een vriendin vroeg me toevallig om mee te gaan) ik met een gerust hart kan volgen! De opbrengsten van de NLP Practitioner en NLP Master Practitioner zijn zó talrijk dat ik ze nauwelijks in één zinnetje zou kunnen samenvatten. Nou hoeft dat gelukkig ook niet en dus volgt hier een aaneengesloten lange reeks van louter himmelhochjauchzende ervaringen.

NLP is voor mij: uiterst boeiend, blik verruimend, zeer stimulerend, verbluffend verrassend, uniek, verrijkend, mogelijkheden scheppend, gelukkig makend, grens verleggend, deuren openend. Uiteraard is het nu zaak om al deze mooie woorden toe te lichten:
Uiterst boeiend: het diepere inzicht in de effecten van communicatie (NLP- communicatiemodel) en de daaraan verbonden NLP-vooronderstellingen heb ik als zeer boeiend ervaren.
Blik verruimend: Soms denk je dat je al heel ruimdenkend bent, totdat je met NLP te maken krijgt. Dan blijken er nog zoveel meer mogelijke denkwijzen te bestaan. En daar kun je dan weer mee aan de slag.
Zeer stimulerend: iedere nieuwe kennismaking met elementen van NLP maakte dat ik er telkens nog meer van wilde weten en leren. Het belang van het onderbewuste is daarbij steeds duidelijker geworden.
Verbluffend: dat woord is zeer regelmatig door mijn hoofd gegaan wanneer ik, bijvoorbeeld tijdens een coachingsoefening, weer eens iets nieuws van of over mij zelf ontdekte.
Uniek: Dit woord heb ik gekozen aangezien ik al vele opleidingen gedaan heb en deze voor mij zó bijzonder is, dat ik hem niet zomaar aan een andere opleiding kan linken. Er zijn wel overlappingen, maar NLP gaat veel verder en levert meer op.
Verrijkend: Het vorige stukje tekst geeft al aan dat NLP zoveel oplevert. Inzichten in beperkende en bekrachtigende overtuigingen, inzichten in effecten van communicatie, inzichten in metaprogramma’s, enz. maken dat je er wat mee kunt. Hierdoor is verandering en daarmee vrijwel altijd verbetering mogelijk.
Mogelijkheden scheppend: Ook dit sluit aan op het vorige. Zo is het gebruik van Miltontaal een schitterend middel om op een zeer positieve manier je doel te bereiken. Ik ervaar het verschil dagelijks!
Gelukkig makend: Dat is een heftige die wellicht aan het einde van mijn betoog hoort, toch noem ik hem nu. Ja, NLP heeft mij beslist (nog) gelukkiger gemaakt. Ik ben nog meer overtuigd van mogelijkheden in het leven. Ik durf en kan nu toegeven aan mijn idealen, mijn roeping en zelfs mijn missie.
Grensverleggend: Voorgaand stukje tekst geeft al aan dat waar ik voorheen in kleinere kring dacht, ik nu met veel overtuiging veel groter/grootser ben gaan denken. De mogelijkheden lijken onbegrensd en een deel daarvan breng ik nu al in praktijk.
Deuren openend: het gevolg van het grensverleggend denken, heeft geleid tot een enorme toename van mogelijkheden die zomaar op mijn pad (blijven) vallen. Deuren gaan voor mij open, terwijl ik daar vrijwel niets aan hoef te doen, ik hoef het eigenlijk alleen maar te willen, het gaat gewoon vanzelf.

Kortom: NLP is een enorme aanrader voor iedereen die verder wil komen!
Met dank aan de begeleiders en alle mede-NLP-ers!

Alice
Mentor/docent in het Speciaal Voortgezet Onderwijs
Eigenaar van Praktijk Kindercoach "IKKANNUT”