Leven zonder masker - Jan Velsen

De Velsen-methode is een vorm van psychotherapie waarbij ego-posities uit de Transactionele Analyse van psychiater Eric Berne plaatsvervangend worden gerepresenteerd door deelnemers in een groep of individueel.

Het doel is om de cliënt in contact te brengen met zijn of haar eigen kracht; om hem of haar te inspireren tot een gezond en gelukkig leven.
Velsen werkt met de drie innerlijke kinderen van de cliënt (het Magische, Gekwetste en het Gemaskerde kind).

Traumatische ervaringen van het gekwetste kind in de vroege levensjaren zijn aanleiding om steeds weer opnieuw overlevingsstrategieën toe te passen. Zo ontstaan de gemaskerde kinderen (de controleur, de perfectionist, de workaholic, de redder, het slachtoffer, de dader, de saboteur, de criticus etc.).
Het magische kind van de cliënt representeert "de kleine professor". Hij weet als geen ander hoe je met een zwaar lot (misbruik, scheiding van vader en moeder, oorlogsverleden in de familie etc.) om kan gaan. Het ontdekken van dit intuïtief deel, geeft ruimte om het verschil te ontdekken tussen eigen- en overgenomen gevoelens. Dit bewustzijnsproces maakt het mogelijk om uit een dader-slachtofferrol te stappen; om vrij te zijn.

ISBN 9789402156874

Bestel bij Bol.com

Meer boeken van Jan Velsen.