Communicatie

Communicatie is het uitwisselen van informatie met één of meerdere personen. Het is een proces waarin een boodschap wordt verzonden en de ontvanger de boodschap innerlijk verwerkt (een interne voorstelling maakt) en op basis daarvan weer een reactie geeft.

Dagelijks hebben we te maken met het effect van onze communicatie. Of je voornamelijk thuis bent of je werkt in een grote organisatie of in een klein bedrijf, goede communicatieve vaardigheden zijn belangrijk om te slagen. Wanneer het effect van je communicatie niet (helemaal) voldoet kun je de manier waarop je de boodschap brengt op vele manieren aanpassen. Dat is waar NLP onder andere over gaat.Communicatie is het proces van het overbrengen van informatie, ideeën, gevoelens en gedachten tussen mensen via verschillende kanalen zoals gesproken taal, lichaamstaal, schriftelijke teksten en non-verbale signalen.
Het is een essentiële vaardigheid omdat het de basis vormt voor het opbouwen van relaties, het begrijpen van anderen, het oplossen van problemen, het samenwerken in teams en het bereiken van doelen.
Effectieve communicatie helpt bij het verminderen van misverstanden, het oplossen van conflicten, het vergroten van betrokkenheid en het bevorderen van samenwerking en begrip tussen mensen. Kortom, goed zijn in communicatie is cruciaal voor succes in zowel persoonlijke als professionele situaties.

Effectiever communiceren d.m.v. NLP

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is een serie krachtige technieken en vaardigheden die je helpen succesvol te communiceren. Je kunt het zien als een toolbox vol hulpmiddelen om af te stemmen op de ander. NLP kent zeer veel toepassingsgebieden, het is bijvoorbeeld zeer geschikt voor coaching, als leidinggevende, thuis in de opvoeding, in relatie met je partner en op het werk. Het NLP communicatiemodel wordt gezien als uitgangspunt in communicatie.