You CAN change the past Mijn vorige blog heeft als titel "You can’t change the past". Maar is dat wel waar?

Dat ligt er aan hoe je naar het verleden kijkt.

Als je het verleden ziet als een gegeven dat het allemaal al is gebeurd en dat er niks meer aan te veranderen is (zoals een film die eenmaal op DVD is uitgekomen) dan is het waar. Maar je kunt er ook anders naar kijken.
Het is een feit dat het verleden is gebeurd. De herinnering aan het verleden hebben we opgeslagen maar het is helemaal geen kopie van het echte verleden, het is slechts een gekleurd verhaal van het verleden, het verleden zoals jij het toen hebt beleefd met de betekenis die jij er toen aan gegeven hebt. Je broer of zus zullen bijvoorbeeld een heel ander verhaal hebben opgeslagen over hoe iets toen was.

Nu, als volwassene, met alle kennis en levenservaring die we hebben opgedaan, zouden we het verleden heel anders beleven als het nu plaats zou vinden. We zouden er een andere kleuring en dus een andere betekenis aan geven. Dat lijk op zich logisch maar het is eigenlijk heel onlogisch. Als we ‘nu’ een andere betekenis zouden geven aan iets wat vroeger plaats vond, kunnen we dat dan niet als nog doen met het verhaal wat we over het verleden hebben opgeslagen?

Ja, dat kan. NLP Technieken als werken met submodaliteitenen tijdlijn processen of bijvoorbeeld de techniek EMDR, zijn hier op gericht. Ze herkaderen de betekenis en de emotionele kleuring die je hebt gegeven aan ervaringen en situaties in het verleden.
Ze halen als het ware de negatieve, angstige of verdrietige lading van het verhaal af. De inhoud verandert niet, maar de lading is er af. In feite verander je met die technieken de beleving van je (subjectieve) verleden.

Waarom zou je dit doen? Mensen hebben allemaal ervaringen gehad waar destijds een negatieve lading aangegeven is. Deze lading is vaak nog steeds gekoppeld aan die ervaringen. We weten dat vaak niet meer (we herinneren niet meer de ervaring) maar deze ervaringen en vooral de emoties, sturen toch ons gedrag nog dagelijks. Dus zonder dat we het weten, worden we daar nog dagelijks door beïnvloed. En dat kun je veranderen, om nog vrijer in het 'nu' te handelen en te communiceren!

So ... you can chance the past ... now!