papagaai - backtrack frame Binnen NLP gebruiken we de term backtrack frame. Je kunt backtracking zien als ‘papegaaien’, zonder het oordeel dat dat niet juist is. Het is namelijk natuurlijk en uiterst effectief om in rapport te blijven.

Backtracking is het herhalen van de verbale boodschap van de ander, zonder deze te vervormen naar je eigen wereldmodel. Je gebruikt exact zijn of haar woorden.

Stel, iemand zegt tegen jou: "Ik voel me op mijn werk niet belangrijk, mijn werkgever vraagt nooit naar mijn mening en dat frustreert me.”

Soms is het handig (bijvoorbeeld in coaching) om een uitspraak te herhalen om er vervolgens op door te gaan.
Jouw reactie kan dan bijvoorbeeld zijn:
"Als ik je goed begrijp, kun je je mening niet naar voren brengen op je werk, je bent voor je baas niet belangrijk en dat maakt je boos.” of
"Als ik het goed begrijp, voel je je niet belangrijk op je werk, je werkgever vraagt nooit naar jouw mening en dat frustreert jou. ”

Beide reacties lijken op elkaar, maar alleen de 2e reactie sluit precies aan bij de interne belevingswereld van de ander.

Wanneer je backtracking op een natuurlijke manier gebruikt vinden mensen dat op onbewust niveau prettig, er ontstaat dan een gevoel van begrip en er ontstaat een veel sterkere (communicatie) band (rapport).