dont worry be happy Je kunt het verleden niet veranderen. Je kunt wel het heden verpesten door je zorgen te maken voor de toekomst. Veel mensen verbruiken veel energie aan het zorgen maken voor dingen waar ze geen invloed op hebben.

Natuurlijk is vooruitzien regeren, maar is het niet veel interessanter om bezig te zijn met wat je wél wilt in plaats van wat je niet wilt? Vroeger werk wel gezegd: Een mens lijdt het meest door het lijden dat ie vreest, en daar zit veel waarheid in.

Waarom verspillen mensen dan tijd en energie hieraan?
Dit heeft te maken met gebrek aan vertrouwen en omdat we niet beter hebben leren dromen over de toekomst, leren creëren, leren nadenken wat ‘wel’ in plaats van wat we ‘niet’ willen.

Misschien moeten we effectiever gaan dromen, grootser, meeslepender. Maar ja, dan kunnen we teleurgesteld worden en dat is niet best voor ons vertrouwen. Het blijkt dat de hoeveelheid anticipatieangst groter is naarmate je minder zelfvertrouwen hebt. Een vicieuze cirkel dus! En toch kunnen we hier een koerscorrectie maken, een MindShift.

"Het leven dient voorwaarts geleefd te worden en achterwaarts begrepen”.
Dat is volgens mij precies hoe het werkt. Stuur je intenties (je dromen, je verlangens, je doelen) richting de toekomst, weet, zie of voel waar je heen wilt. Richt vervolgens je aandacht op het heden, het NU. Wat doe je nu om daar straks aan te komen? Wat doe je vandaag om straks je intenties kunnen ontmoeten?

En af en toe kom je een beperking tegen in het heden, iets wat jou uit je kracht haalt. Dan is het interessant om te leren van het verleden en te onderzoeken wat je daar bent gaan denken, daar hebt besloten wat nu nog beperkend werkt.
Dit kun je doen om er van te leren, los te laten (daar zijn hele effectieve NLP technieken voor) en om weer verder te komen richting je ‘gedroomde’ toekomst.

En als je ooit geleerd hebt dat je niet mag dagdromen, dan zou je nu snel kunnen starten met het inhalen van al die niet gedoomde tijd!