Een diagnose kan enerzijds duidelijkheid geven en zet anderzijds ook de visie op een persoon vast. Hij of zij is namelijk véél meer dan autistisch.
NLP
Als ouder (opvoeder, begeleider, docent) weet je vaak al dat het belangrijk is om duidelijk te zijn in taal, met name in de uitleg van onze (ongeschreven) sociale regels en emoties. Duidelijkheid schept voorspelbaarheid en een veilig gevoel. En vanuit dat veilige gevoel kan de persoon groeien in al zijn (of haar) kwaliteiten.
Door je meer bewust te worden van (het effect van) je communicatie, kun je dingen veranderen, waardoor het contact verbetert. En daar komt NLP om de hoek kijken!
Misschien heb je al gemerkt dat veel mensen met autisme feilloos aanvoelen hoe jij in je vel zit. Daarom is het belangrijk om zelf in je kracht te zijn en te blijven. Met NLP leer je hoe je dat doet.
Naast een grote hoeveelheid effectieve coachtechnieken leer je hoe je op een ander niveau contact kunt maken. Je leert op verschillende manieren naar mensen te kijken, waardoor je meer informatie krijgt over wat iemand drijft en hoe je die persoon kunt motiveren en stimuleren. Je ontdekt hoe je effectief feedback geeft en hoe je je grenzen aangeeft. De ontdekkingen en ervaringen die je opdoet zorgen dat het contact gemakkelijker en soepeler verloopt, waardoor je weer vol energie en vitaal dingen kunt doen waar je blij van wordt.
Ook als je zelf een vorm van autisme hebt kun je NLP vaak goed toepassen omdat NLP gaat over de structuur van communicatie (en niet over de inhoud). De modellen en theorieën zijn juist voor mensen met autisme goed toe te passen.
Het antwoord op de vraag is dus: Ja.