NLP training opleiding bij Mind Academy

Locatie Papendal in Arnhem

NLP wordt veel gebruikt in de sportwereld. Professionele en amateur sporters willen het optimale uit hun prestatie halen door er fysiek én mentaal alles aan te doen. Coaches en mensen die betrokken zijn met sportcoaching willen meer weten over mentale skills en ontwikkeling en hun coaching potentieel verbeteren.

Problemen bij sporters

Sporters kunnen tegen verschillende problemen aanlopen, waaronder blessures, gebrek aan motivatie, prestatiedruk, mentale blokkades, gebrek aan zelfvertrouwen, conflicten in teamdynamiek, overtraining, burn-out en moeilijkheden bij het omgaan met tegenslagen en teleurstellingen. Deze problemen kunnen zowel fysieke als mentale uitdagingen veroorzaken en het vermogen van de sporter om optimaal te presteren belemmeren. Het effectief omgaan met deze uitdagingen vereist vaardigheden op het gebied van mentale weerbaarheid, stressmanagement en zelfbewustzijn.

Hoe word ik een betere sporter?

Of je nu professionele voetballer bent of je dat je graag naar de sportschool gaat. Of je een golfer bent en op zoek bent naar de juiste golfswing, je hockey speelt of dat je graag hard loopt, als sporter wil je leren je hoe je het beste uit jezelf haalt.

Hier volgen de 6 belangrijke aspecten:

 1. Mentale voorbereiding
  Mentale voorbereiding is belangrijk voor sporters omdat het helpt om focus, zelfvertrouwen en stressmanagement vaardigheden te verbeteren. Met een scherpere focus, een krachtiger gevoel van vertrouwen en het vermogen om je stress te handelen kun je als sporter beter omgaan met de druk van wedstrijden, kun je tegenslagen overwinnen en je prestaties op het veld maximaliseren.
 2. Gedachtenbeheersing. NLP kan sporters helpen om negatieve gedachten en zelftwijfel te overwinnen door middel van technieken zoals veranderen van overtuigingen, kunnen sporters hun mentale kracht versterken en hun focus op succes vergroten.
 3. Stressmanagement
  Competitieve sport kan stressvol zijn, maar NLP biedt technieken om stress te verminderen en de focus te behouden, zelfs onder druk. Door ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en mindfulness praktijken kunnen sporters hun stressniveaus beheersen en hun prestaties optimaliseren.
 4. Communicatie en teamdynamiek
  Effectieve communicatie is essentieel voor succesvolle teamsporten. Sporters kunnen NLP gebruiken om hun communicatievaardigheden te verbeteren, zowel binnen het team als met coaches, om een betere teamdynamiek en samenwerking te bevorderen.
 5. Omgaan met tegenslagen
  NLP leert sporters veerkrachtig te zijn en snel te herstellen van tegenslagen of teleurstellingen. Door het vermogen om positieve betekenis te geven aan uitdagingen en mislukkingen, kunnen sporters zichzelf blijven motiveren en doorgaan met hun streven naar succes.
 6. Het stellen en bereiken van doelen
  NLP biedt effectieve methoden voor het stellen en bereiken van doelen, waardoor sporters zich kunnen richten op specifieke prestatiedoelen en een plan kunnen ontwikkelen om deze doelen te bereiken. Door het gebruik van NLP-technieken zoals het SMART-criteria (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) kunnen sporters hun doelen helder formuleren en strategieën ontwikkelen om ze te bereiken.

NLP en Persoonlijke ontwikkeling bij sporters

Stel je eens voor dat je een toolkit zou hebben, vol met krachtige technieken die je kunnen helpen om deze uitdagingen te overwinnen. Een toolkit die niet alleen je fysieke vaardigheden verbetert, maar ook je mentale veerkracht versterkt. Dat is waar NLP om de hoek komt kijken.

Wat kan je leren in je sport met NLP?

Met NLP leer je niet alleen hoe je jezelf fysiek kunt voorbereiden op de wedstrijd, maar ook hoe je je mentaal kunt voorbereiden op succes. Je leert technieken om zelfvertrouwen op te bouwen, negatieve gedachten om te buigen naar positieve overtuigingen en stress te verminderen in stressvolle situaties. Het stelt je in staat om tegenslagen te overwinnen en je volledige potentieel te bereiken.

Met NLP kan je leren hoe je succesvolle sportprestaties visualiseert, hoe je je bewust wordt van welke gedachten je bekrachtigen en welke niet en je leert hoe je hier verandering in kan maken. Je gaat leren hoe je mislukkingen kunt herkaderen en positieve emoties kunt verankeren om op je best te presteren. Je leert om effectiever te communiceren met je teamgenoten en om beter samen te werken als een team. Door bv rapport en het begrijpen van non-verbale signalen kun je de teamdynamiek verbeteren en een sterker gevoel van eenheid creëren op het veld. NLP kun je gebruiken om stress en prestatiedruk te verminderen door middel van ademhalings- en ontspanningstechnieken. Door je te concentreren op het huidige moment en negatieve gedachten los te laten, kunnen je leren je focus te behouden en beter te presteren onder druk. NLP biedt elke sporter methoden om doelen te stellen en strategieën te ontwikkelen om deze persoonlijke en teamdoelen te bereiken.

Sporters die NLP gebruiken

Lees voorbeelden van sporters en hoe ze NLP gebruiken: Voetballer Stefan de Vrij, en Marco van Basten, voormalig bondscoach Marc Lammers en verschillende golfers als Fred Couples, Tiger Woods etc. Je kunt meer lezen over NLP en sport in dit artikel uit de Inzicht van de Nederlandse vereniging voor NLP.

Interessant?

Neem de controle over je mentale kracht en til je prestaties naar een hoger niveau met een NLP Practitioner training. De opleiding bevat concrete tools die je helpen als individuele sporter, teamsporter of als coach om je (gezamenlijke) doel te bereiken. NLP is de sleutel tot het ontgrendelen van je ware potentieel en het bereiken van de successen waar je altijd van gedroomd hebt.