Strategievoorbeeld

Binnen de NLP (Master) Practitioner training leer je dat al je dagelijkse activiteiten aangestuurd worden door strategieën. Een strategie is een reeks stappen die elke keer leidt tot eenzelfde resultaat.

Bij de ene strategie is de uitkomst elke keer gewenst, bij de andere strategie is dat elke keer niet-gewenst.

Zo hebben we vaak een vaste strategie voor: nieuwe mensen ontmoeten, een feestje organiseren, luisteren, vragen stellen, naar bed gaan, je in een groep voegen, een conflict aangaan, eten koken, omgaan met emoties, winkelen, opstaan, te laat komen, solliciteren, etc.
Iedereen heeft heel veel onbewuste strategieën maar slechts weinig mensen zijn zich ervan bewust dat ze telkens het zelfde onbewuste denkpatroon volgen met bijna altijd het zelfde resultaat.

Neem bijvoorbeeld je motivatie-strategie. Waarschijnlijk zul je, elke keer dat je gemotiveerd voor iets raakt, dat volgens dezelfde strategie doen. Voor mij is dit een strategie met vooral visuele elementen. Ik moet eerst (intern of extern) iets voor me kunnen zien wil ik gemotiveerd raken. Ook wanneer ik mezelf motiveer om te gaan sporten, kleed ik mezelf eerst aan, kijk ik in de spiegel en de blik op mijn "sportieve ik" motiveert mij om te gaan. Als ik het toekomstbeeld duidelijk voor me zie én bevalt het me, dan raak ik gemotiveerd (K+).

Ontdek de komende tijd eens, wanneer iets niet lekker loopt of het misschien een vaste strategie is en kijk dan welke denkstappen je maakt.