Onzekerheid

We verlangen allemaal naar duidelijkheid, vastigheid en zekerheid in ons leven. Maar waarom is onzekerheid (of faalangst, twijfel, aarzeling etc) dan toch zo'n vast onderdeel van onze menselijke ervaring?

Onzekerheid diende -evolutionair gezien- als een waarschuwingssignaal die je alert hield en je dwong om bewust te zijn van je omgeving. Als je niet zeker was of er gevaar dreigde, was het beter om voorzichtig te zijn dan roekeloos. Deze onzekerheid fungeerde als een overlevingsmechanisme, een manier om te voorkomen dat je in de muil van de leeuw of de klauwen van een roofdier terechtkwam.
Hoewel de gevaren van die tijd misschien zijn afgenomen, lijkt onzekerheid niet te zijn verdwenen.
Maar waarom is dat zo?

De kracht van onzekerheid

Onzekerheid, hoewel het je soms kan verlammen, heeft ook een verborgen kracht. Het is de drijvende kracht achter groei, verandering en persoonlijke ontwikkeling. Het is die zachte fluistering die je vertelt dat er meer is, dat er mogelijkheden zijn die je nog niet hebt verkend. Het is de vonk die je aanspoort om uit je comfortzone te stappen en het onbekende tegemoet te treden.

Maar hoe ga je om met deze complexe en soms verwarrende emotie? Hoe gebruik je het als een bron van kracht in plaats van als een last?
Wellicht is het voor jou minder effectief om gesprekken met een psycholoog, psychiater of coach te voeren, en werkt het beter om actief ermee aan de slag te gaan en in een training of opleiding je onzekerheid te onderzoeken en stap voor stap aan te pakken en te overwinnen.
Hier komt persoonlijke ontwikkeling in beeld. Trainingen, cursussen en opleidingen die gericht zijn op het verbeteren van je zelfbeeld, het vergroten van jouw vertrouwen en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden kunnen allemaal helpen om de negatieve effecten van onzekerheid te verminderen en je te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen.

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een benadering die hierbij kan helpen. Door de manier waarop je denkt, voelt en communiceert te onderzoeken en te veranderen, stelt NLP je in staat om jezelf op een dieper niveau te begrijpen en nieuwe manieren van denken en handelen te ontwikkelen die je helpen om effectiever met onzekerheid om te gaan.

Het gaat allemaal om geloof - geloof in jezelf, in jouw capaciteiten en in jouw mogelijkheden. En hoewel het pad van zelfvertrouwen soms hobbelig kan zijn en je af en toe zult struikelen, is het belangrijk om te onthouden dat het de reis is die telt, niet alleen de bestemming. Dus laat je vastklampen aan dat geloof, jouw kracht vinden in jouw eigen onzekerheid, en stap voor stap, cursus na cursus, training na training, blijf jezelf ontwikkelen en groeien. Want uiteindelijk is dat waar het bij zelfvertrouwen echt om draait - de moed hebben om te blijven geloven, zelfs als alles om je heen onzeker lijkt.