Presenteer jezelf

Stel: je moet iets gaan presenteren. Er wordt van je verwacht dat je een interview geeft of een speech houdt of je mag in een vergadering een onderwerp toelichten.

Hoe fijn zou het dan zijn als je op dat moment alle vaardigheden ter beschikking hebt om een krachtige presentatie te geven die overtuigt?
"Gewoon jezelf zijn!", hoor je mensen wel zeggen, maar ja dat is niet zo makkelijk als je je onzeker voelt.
En hoe doe je dat dan? En hoe kun je professioneel omgaan met kritiek / kritische vragen? Welke indruk wek je? En... doe je dat bewust?

Jezelf zijn en jezelf presenteren kun je pas goed als je jezelf kent en accepteert. Want al jouw innerlijke overtuigingen stromen door je vaardigheden heen naar buiten. Wanneer jij denkt "ik ben niet interessant", dan zal je publiek dat voelen. Dus werken aan je persoonlijke ontwikkeling en bijvoorbeeld het aankijken van je overtuigingen is een belangrijke stap. Daarnaast zijn er vaardigheden en technieken die je kunt leren en die je goed helpen om een spetterende en natuurlijke presentatie van jezelf te geven. Hieronder een lijstje met 8 tips om te beginnen:

  1. Ken je publiek: Voordat je begint met presenteren, is het belangrijk om te weten voor wie je spreekt. Pas je inhoud, stijl en toon aan op je publiek. Denk na over wat ze willen horen, wat hen interesseert en welke vragen ze mogelijk hebben.
  2. Wees goed voorbereid: Zorg ervoor dat je de inhoud van je presentatie goed kent. Oefen je presentatie meerdere keren, zodat je comfortabel bent met de materie en vloeiend kunt spreken. Maak gebruik van visuele hulpmiddelen zoals dia's of hand-outs om je punt duidelijk te maken.
  3. Begin sterk: Grijp de aandacht van je publiek vanaf het begin door een sterke opening. Dit kan een interessante anekdote zijn, een pakkende statistiek of een prikkelende vraag. Een goede opening zet de toon voor de rest van je presentatie en maakt mensen nieuwsgierig naar wat er komen gaat.
  4. Houd oogcontact: Maak verbinding met je publiek door oogcontact te houden tijdens je presentatie. Dit laat zien dat je zelfverzekerd bent en betrokken bij je publiek. Probeer oogcontact te maken met verschillende mensen in de zaal, zodat iedereen zich betrokken voelt.
  5. Gebruik lichaamstaal: Let op je lichaamstaal tijdens het presenteren. Sta rechtop, maak gebruik van gebaren en beweeg op een natuurlijke manier. Dit helpt je zelfvertrouwen uit te stralen en je boodschap kracht bij te zetten.
  6. Spreek duidelijk en rustig: Praat in een rustig tempo en articuleer duidelijk. Neem af en toe een pauze om je ademhaling onder controle te krijgen en je publiek de kans te geven om je boodschap te verwerken.
  7. Wees interactief: Moedig interactie aan tijdens je presentatie door vragen te stellen, discussies te starten of het publiek te betrekken bij oefeningen. Dit houdt mensen betrokken en zorgt ervoor dat ze actief deelnemen aan je presentatie.
  8. Eindig krachtig: Sluit je presentatie af met een sterke conclusie die de belangrijkste punten samenvat en mensen inspireert om in actie te komen. Bedank je publiek voor hun aandacht en bied indien mogelijk een mogelijkheid voor verdere vragen of discussie.

De methodiek NLP kan je helpen

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) gaat over communicatie én over het bewust worden van je onbewuste patronen. Zowel de vaardigheden om je communicatie effectief over te brengen, als ook het ontdekken van de dingen die je onbewust sturen. nummerDe NLP Practitioner training die toegang geeft tot de NLP Master Practitioner training.

nummerDe NLP Master Practitioner training die toegang geeft aan de NLP Trainers training.

nummerDe NLP Trainers training leidt je op tot ABNLP gecertificeerd NLP trainer.

In alle trainingen leer je hoe je op jouw meest natuurlijke manier impact kunt hebben. In alle drie trainingen, en het meest in de NLP trainers training, ontvang je feedback over jouw manier van presenteren.