Stress, die vervelende drukte in je lijf als reactie op van alles en nog wat. Het omgaan met die negatieve prikkels of lastige situaties, dat noemen we ook wel coping. Maar hoe ga je eigenlijk om met die stressbommetjes die af en toe in je leven ontploffen?
Stress lijkt vaak uit het niets op te duiken en dingen waar je weinig controle over hebt, lijken er vaak voor te zorgen. Het voelt als een constante strijd. Maar hé, er is hoop! Je kunt namelijk leren om een beetje grip te krijgen op die stressmonsters. Hoe dan?
Nou, door goed je grenzen te voelen en daarna = jezelf wat grenzen op te leggen, of gewoon lekker 'Nee' te leren zeggen. Klinkt simpel, toch?
In een NLP-training leer je om aan de kant van de oorzaken te gaan staan. Dat klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk betekent het gewoon dat je op zoek gaat naar die dingen waar je wél controle over hebt en waar mogelijkheden liggen om iets aan te doen. Dat klinkt als muziek in de oren, toch?
Wist je dat we elke dag een heleboel gedachten hebben? Nou, 80% daarvan is waarschijnlijk elke dag hetzelfde. En raad eens? Niet al die zelfpraatjes zijn even aardig. We hebben vaak zo'n kritische stemmetje in ons hoofd, een soort interne drillsergeant die ons vertelt wat we allemaal 'moeten' doen.
Wat voor de één een stressvolle situatie is, is voor een ander een eitje. Het heeft allemaal te maken met veerkracht, ofwel coping skills.
Die verschillen per persoon. Dus terwijl de één in de stress schiet bij de gedachte aan een grote presentatie, haalt de ander juist zijn schouders op en gaat rustig door met z'n lunch.
De grootste boosdoener? Externe prikkels, onze interne dialoog en vooral het woordje 'moeten'. Dat woordje zorgt voor heel wat kopzorgen. Of het nu uit de mond van een ander komt of rechtstreeks van jou: "Ik moet perfect zijn, ik moet slagen, ik moet altijd vriendelijk zijn..." Pff, de lijst lijkt eindeloos.
In een NLP-training duik je in die overtuigingen van jezelf. Welke zijn oké en welke zorgen alleen maar voor spanning? Gelukkig leer je ook hoe je dat kunt veranderen en hoe je je (mentale) veerkracht kunt vergroten.
Dat klinkt als een verademing, toch?