De balans in 'geven en nemen' kun je natuurlijk niet over één specifiek onderwerp meten, dat zou je over de hele relatie moeten zien. Als de ene partner bijvoorbeeld veel steun geeft dan kan de andere partner hele andere zaken geven. Misschien geeft deze wel door veel humor in de relatie te stoppen, of door zijn/haar actiegerichtheid, het doen van de administratie, de kinderen naar sport brengen, huiswerk met de kinderen doen of wat dan ook. Ook het tijdsbestek is belangrijk. Sommige perioden geef of investeer je meer, andere perioden ontvang of neem je meer.

Ik stel wel eens de vraag in een training: “Wie heeft de voorkeur voor geven en wie voor nemen/ontvangen?”. Ook dan geven meer mensen aan makkelijker te geven dan te ontvangen. Interessant is om te onderzoeken hoe dat komt. Welke sturing, overtuiging of dynamiek daar achter zit. We hebben ook overtuigingen en oordelen over 'geven en nemen'. Vaak vinden mensen vinden geven 'beter' dan nemen.

Je hebt in mijn ogen ook te ontvangen in dit leven. Als iemand iets geeft, moet er ook iemand zijn om te ontvangen. En wanneer je iets geeft, kan er iets naar je toe stromen als je kan/mag ontvangen. Alleen dan blijft geven en nemen in beweging en kun je over een balans spreken.