Kosten die je maakt voor een cursus, opleiding of training om beter te kunnen functioneren in je huidige positie of om een betere positie op de arbeidsmarkt te kunnen innemen, worden in de meeste gevallen door de fiscus aangemerkt als studiekosten. Daarom zijn de kosten van een NLP training in veel situaties fiscaal aftrekbaar.

Alleen in 2017 nog fiscaal voordeel

Alleen in 2017 zijn de kosten voor je opleiding nog aftrekbaar. Lees dit artikel.

Voor de inkomstenbelasting

De drempel (vrijgestelde som) die de belastingdienst jaarlijks vaststelt, is voor 2017 250 euro. Dit kun je lezen in dit document van de Belastingdienst.

Het bedrag dat je vergoedt krijgt is afhankelijk van het belasting tarief waaronder je jaarinkomen valt. Deze tarieven staan op de website van de Belastingdienst. Voor 2017 is dat bv: schrijf 1 (36,55%), schijf 2 en 3 (40,8%) en schijf 4 (52%). In onderstaand voorbeeld kun je het percentage invullen.

Voorbeeld berekening

Prijs NLP training 2690,00
Drempel (vrijgestelde som)   250,00 -
Aftrekbaar bedrag 2440,00  
  
Fiscaal voordeel bij een belastingtarief van bv schijf 2 (40,8%): (40,8% van € 2440,00)   995,52  
  
Netto prijs voor de NLP training (2690,00 - 995,52) 1694,48  

* Alle bedragen zijn in euro's
* Vergoeding van werkgevers moeten worden verrekend met de prijs van de NLP training.


Voor werkgevers / ZZP'ers

De kosten van onze NLP Practitioner training en NLP Master Practitioner training vallen onder personeelskosten en zijn voor 100% aftrekbaar.
Het valt hieronder omdat:
1) de training geen vrijblijvend karakter heeft (de training duurt meerdere dagen) en
2) omdat de training naar een resultaat toewerkt (het NLP certificaat)

De kosten worden hierdoor gezien als personeelskosten en zijn voor een bedrijf voor 100% aftrekbaar (en dus niet voor 73,5%).

Om precies te weten wat het fiscale voordeel voor jou is kun je de belastingtelefoon 0800 - 0543 (gratis) bellen of een belastingconsulent inschakelen. Hij of zij kan je ook helpen hoe je via een voorlopige teruggaaf de studiekosten kunt terugvragen.

De voordelen voor de werkgever staan hier nog een keer op een rijtje .

Lerarenbeurs

Er zijn van verschillende steden initiatieven om leraren te stimuleren zich te scholen. Bijvoorbeeld in Amsterdam en in Rotterdam.

Scholingsvoucher - Kans op werk vergroten

Wanneer je je kans op werk wilt vergroten, door je om te scholen naar bijvoorbeeld marketingmedewerker, online-marketeer, sales promotor, intercedent of recruiter zou je in aanmerking kunnen komen voor een Scholingvoucher (via het UWV).
Er zijn ook lokale initiatieven te vinden, bijvoorbeeld in Utrecht bij Studiefonds Bundel.


Note: Wij doen ons best om deze informatie zo accuraat mogelijk voor je bij te houden. Desalniettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de aan de informatie op deze pagina.